Pred kratkim je bil v pomembni strokovni reviji objavljen članek, ki ponovno dokazuje , da je zdravljenje keratokonusa z roženičnim cross-linkingom (CXL) tudi dolgoročno zelo uspešno. Keratokonus je progresivna nevnetna očesna bolezen, za katero je značilno bočenje in tanjšanje roženice. Tipično se pojavi v prvih dveh desetletjih življenja in lahko močno vpliva na vidno ostrino. Na začetku bolezni lahko vidno ostrino dovolj uspešno izboljšamo z očali ali mehkimi kontaktnimi lečami, kasneje pa so zaradi bolj nepravilne oblike roženice za izboljšanje vidne ostrine dovolj učinkovite le poltrde kontaktne leče. Pogostost keratokonusa v populaciji je ocenjena na 50 do 600 na 100 000 ljudi, z incidenco 1 do 2 na 100 000. Ko s kontaktnimi lečami zaradi brazgotin, ki se pojavijo tekom bolezni, ali izrazite nepravilne oblike roženice vidne ostrine tudi s poltrdimi kontaktnimi lečami ne uspemo več dovolj izboljšati, je potrebno opraviti presaditev roženice. Ocenjuje se, da približno 20 % bolnikov s keratokonusom potrebuje presaditev roženice.

Od leta 2003 imamo na voljo zdravljenje keratokonusa z cross- linkingom. Gre za minimalno invaziven poseg, kjer z riboflavinom in UV svetlobo v roženici sprožimo procese, ki povzročajo nastanek novih trdnih povezav med molekulami v oslabljeni roženici. Tako postane roženica mehansko, verjetno tudi biokemično bolj odporna, pogosto pa se spremenijo tudi specifični parametri roženice, ki opisujejo njeno obliko. Namen takega zdravljenja je upočasniti ali ustaviti napredovanje bolezni in preprečiti potrebo po presaditvi roženice.

V ugledni mednarodni strokovni oftalmološki reviji Journal of Cataract & Refractive Surgery Raiskup s sodelavci predstavlja svoje rezultate 10 let po CXLu. Corneal collagen crosslinking with riboflavin and ultraviolet-A light in progressive keratoconus: Ten-year results. Raiskup F, Theuring A, Pillunat LE, Spoerl E. J Cataract Refract Surg. 2015 Jan;41(1):41-6. V študijo so vključili 24 pacientov (34 oči) s povprečno starostjo 28 let in pol. V opazovanem obdobju je prišlo do statistično pomembnega zmanjšanja ukrivljenosti roženice ter izboljšanja vidne ostrine z očali. Zdravljenje ni bilo uspešno (ponovno napredovanje keratokonusa) le pri dveh bolnikih. Po ponovitvi CXLa se je dosegla stabilizacija stanja.

Tudi v tej študiji poudarjajo, da gre za poseg, kjer je prisotna možnost nastanka zapletov (kot so težave s celjenjem, vnetje roženice, okvara endotelnih in limbalnih celic, nastanek trajnih roženičnih brazgotin ipd.). V njihovi študiji opisujejo le en zaplet, ki je vplival na končno vidno ostrino. Pri 14 % bolnikov so opisovali koprenasto zamotnitev (haze) roženice, ki pa ni imela vpliva na vidno ostrino.

Ta študija ponovno dokazuje, da je roženični kolagenski CXL varen poseg za zdravljenje napredujočega keratokonusa tudi v daljšem obdobju po posegu. Tudi dolgoročno s CXLom dosežemo stabilizacijo roženice. CXL lahko, če je potrebno, uspešno ponovimo. 

V našem centru se poglobljeno ukvarjamo z diagnostiko in zdravljenjem keratokonusa in drugih ektatičnih bolezni roženice. Poleg specialnih poltrdih kontaktnih leč, ki jih lahko ponudimo našim pacientom, lahko že vrsto let uspešno zdravimo napredujoči keratokonus tudi s CXLom. Rezultati so primerljivi z rezultati mednarodnih študij. Zapleti so redki. Uporabljamo najnovejšo tehnologijo, ki je v rokah izkušenih kirurgov v našem centru učinkovita in varna.

Irena Irman Grčar, specialist oftalmolog