Na tej strani smo zbrali vprašanja o operacijah dioptrije, ki jih pogosto zastavljate na Facebooku, po el. pošti in telefonu:
 

Zanima me ali pri vas izvajate IntraLase CustomVue Wavefront napredno LASIK metodo?

Intralase napredna CustomVue Wavefront je klasična operacija LASIK z določenimi optimizacijami in izboljšavami. Takšne in podobne podvariante, ki hipotetično izboljšajo rezultat, ponujajo pri določenih ponudnikih laserskih operacij, da zvišajo ceno storitve. Mi se tega ne poslužujemo in ponujamo dve varianti laserske operacije, ki sta že v osnovi optimalni:

- površinska metoda T-PRK, ki je cenovno dostopna in zajema vse kar potrebujete (tudi Wavefront optimizacijo)
- metoda Z-LASIK, ki je cenovno dražja saj operacija poteka s pomočjo dveh laserjev in je tehnološko gledano na najvišjem nivoju.


Kolikšne so možnosti, da gre pri laserski operaciji dioptrije nekaj hudo narobe in pacient 
oslepi ali pa ima hudo okvaro vida?

Resni zapleti so pri laserski operaciji dioptrije zelo redki. Možnosti, da bi po operaciji pacient zaradi laserja oslepel praktično ni. Izjemoma lahko pride do poslabšanja v vidni ostrini (nekaj procentov). Običajno ostane vidna ostrina enaka kot pred operacijo (npr. če je pacient pred operacijo videl 100% z očali, vidi tudi po operaciji 100% brez očal). Pogosto pa se vidna ostrina zaradi boljših optičnih pogojev očesa celo izboljša (prej 100% , sedaj 120%). Z novejšo, natančnejšo in bolj varno tehnologijo danes dosegamo še boljše rezultate. Paciente, ki imajo več možnosti za zaplete, na to prej opozorimo in jim takšno operacijo odsvetujemo ter, če je mogoče predlagamo metodo odstranitve dioptrije, ki bi bila zanje še bolj primerna, rezultat pa bolj predvidljiv.


Kako pa se laserska operacija obnese v primeru večjih naporov, recimo razni ekstremni špor (alpinizem itd.). Sem slišala, da lahko zaradi stanjšanja roženice ob operaciji ta poči. Je to res in ali so se kaksne druge rizičnosti?

V primeru, da se pacient ukvarja s športi, pri katerih je večja možnost za poškodbo oči (borilne veščine, kontaktni športi, športi v naravi) se po navadi odsvetuje laserska odprava dioptrije po metodi LASIK, ker lahko pride do dislokacije lapna (pokrovčka, ki se ustvari med operacijo). Pri metodi transepitelijski PRK (površinska metoda) ni večje možnosti, da bi roženica počila.

Kako je z korekcijo vida če je poleg dioptrije tudi prisotna potreba po cilindru (nosim lece z cilindri)?

Vsi tipi operacij imajo takšno ali drugačno možnost korekcije cilindra poleg navadne dioptrije. Seveda pa je od tipa astigmatizma in splošnega očesnega stanja odvisno, za kateri poseg se odločimo.

Kaj menite glede vaj za izboljšanje vida po metodi Leo Angarta? Menda naj bi se vid izboljšal če vaje delaš redno/vztrajno ...

Rezultati izboljšanja vida po tej metodi niso znanstveno dokazani. Teorije, ki pojasnujejo zakaj naj bi se vid izboljšal, niso v skladu z očesno anatomijo in fiziologijo. Po drugi strani pa, razen stroškov tečaja, pacient nima kaj za izgubiti. Verjetno bi se lahko pri izbranih posameznikih dioptrija res izboljšala, če imajo previsoko dioptrijo v očalih ali če pride do nevroadaptacije na meglen vid. Vsekakor pa ta metoda ni metoda izbora pri resnih očesnih obolenjih kot so siva mrena, glavkom, degeneracija rumene pege, slabovidnosti pri otrocih ... . Prav tako pa zaradi varnosti ne bi priporočali izvajanje metode oz. opustitev očal med vožnjo ali upravljanjem s težko mehanizacijo itd.


Kaj je ReLeX SMILE?

ReLeX je ena od metod laserske operacije dioptrije pri kateri se korekcija dioptrije v celoti izvede s pomočjo femto laserja. Je obetajoča metoda, ki pa zaenkrat, razen simpatičnega imena, ne ponuja prednosti pred naprednimi Excimer tehnikami. Pri Relex-u vso ekscizijo opravi femto laser, vendar pri tej tehniki obstaja težava v natančnosti ablacije tkiva, zlasti pri kontroli osi cilindrične dioptrije. 

Relex SMILE še ni dovolj preizkušena metoda in je šele v letu 2016 dobila dovoljenje ameriške agencije za zdravstvo FDA, kot jo imajo že vrsto let Excimer in Femto laserji, ki jih uporabljamo pri LASIK in površinski tehniki PRK. Tudi v Evropi ReLeX ni registriran za zdravljenje hipermetropije (+ dioptrije). Pri FemtoLASIK je rehabilitacija hitrejša, tektonika roženice pa od vseh tehnik ostane najbolj nespremenjena pri metodi T-PRK.