drocalaNavkljub znani visoki učinkovitosti in predvidljivosti laserske korekcije vida in visokemu procentu zadovoljnih pacientov, v javnosti še vedno velja mit, da se zdravniki, zlasti oftalmologi ne odločajo za ta poseg na svojih očeh. To mnenje se je ustvarilo s pomočjo laičnih revij in televizijskih oddaj, kjer se navaja specialiste oftalmologe, ki da ne želijo posega zaradi možnih stranskih pojavov. 

To splošno mnenje se je izkazalo za napačno s pomočjo rezultatov Internacionalne Zveze Refraktivne Kirurgije (angl. International Society of Refractive Surgery). Raziskava opravljena v letu 2013 je pokazala, da je imelo kar 40 % oftalmologov opravljeno PRK ali LASIK. Zanimivo je, da je imelo laserski poseg opravljenih še 34 % zakoncev, 26 % otrok in 72 % bratov ali sester oftalmologov.

Poleg tega je bilo v lanskoletni aprilski izdaji znanstveno priznane revije Journal of Cataract & Refractive Surgery objavljen članek (Pasquali et al.), v katerem so bili prikazani rezultati o zadovoljstvu in kvaliteti življenja izključno zdravnikov, ki so imeli opravljeno lasersko korekcijo dioptrije. Od 132 zdravnikov, ki so bili vključeni v raziskavo, je bilo 95,3 % zadovoljnih s postoperativnim rezultatom in bi se ponovno odločili za poseg. Na splošno se sposobnost izvajanja zdravniškega poklica po operaciji ni spremenila, oz. se je v 39 % celo izboljšala. V preiskovalni skupini je bilo tudi 9 oftalmologov, 8 jih je bilo zadovoljnih ali zelo zadovoljnih, samo 1 ni bil niti zadovoljen niti nezadovoljen (zaradi razdraženih oči), nobeden ni bil nezadovoljen. Opisani rezultati se skladajo z zadovoljstvom po posegu pri splošni populaciji, ki so bili opravljeni v drugih študijah.

Po objavljenih raziskavah, ki so bile izvajane v našem Očesnem centru, se lahko v celoti postavimo ob bok svetovnim rezultatom. Osebno pa lahko povem, da so v primeru pacientovega zadovoljstva ali celo navdušenja ti občutki obojestranski, saj se tudi očesni kirurg počuti podobno, morda še bolj, če je pacient bližnji sorodnik, dober prijatelj ali spoštovana kolegica.

Rok Grčar, specialist oftalmolog