Si predstavljate življenje brez očal ali kontaktnih leč?

V svetu več kot 90 odstotkov vseh operacij dioptrije opravijo s pomočjo laserja. Statistika kaže, da so uspešne v več kot 95% tako, da pacientom ni potrebno več nositi očal (vir: FDA). Če pri­merjamo svetovne trende s statistikami našega centra, ugotovimo, da so primerljivi. Na splošno gre za izredno varne opercije, razmerje med učinkovitiostjo in varnostjo je ena izmed najvišjih v medicini nasploh. Operacije z laserjem predstavljajo od 80 do 90 odstotkov vseh operacij dioptrije, preostanek pa so operacije vsaditve umetne znotrajo­česne leče. Ocene pacientov so dobre; le od enega do dva odstotka pacientov je bilo razočaranih, ker njihova operacija ni bila tako uspešna kot pri znancih.

Operacija dioptrije je očesna operacija, s katero se izboljša refrakcijsko stanje očesa in zmanjša odvisnost od očal ali kontaktnih leč. Izvajamo jo s pomočjo laserja, ki preoblikuje izbočenost prosojnega sprednjega dela očesa - roženice in tako trajno spremeni dioptrijsko vrednost očesa.

V našem centru smo v 20 letih svojega delovanja pridobili ogromno izkušenj na področju la­serskih operacij dioptrije. Nazadnje smo v uporabo uvedli najnovejšo peto ge­neracijo excimer laserja proizvajalca Al­con. Gre za posebno napravo, ki deluje na ultravijolične (UV) žarke. Proizvaja kratke, nekaj nano sekund trajajoče pulze, ki delujejo na sredico roženice. Natančnost naprave je tolikšna, da lahko odstrani tudi najmanjše nepravilnosti površine roženice, ne da bi pri tem povzročil opeklino okolice ali brazgotinjenje, kot se to zgodi pri rezu z nožem. Je izredno hiter, saj za odstranitev minus 5 dioptrij rabi le 15 sekund.

Že nekaj časa (junij 2016) uporabljamo v naši ustanovi tudi laserski sistem LenSx. Gre za najnovejšo femtosekundno tehnologijo, ki omogoča t.i. robotsko lasersko operacijo na očeh. Zagotavlja večjo predvidljivost in natančnost, manjšo poškodbo za očesna tkiva in omogoča vrhunske rezultate.  V laserski sistem je integriran izredno natančna slikovna diagnostika z visoko ločljivostjo – Optična Koherenčna Tomografija (OCT). Te slike so osnova za načrtovanje in izvedbo laserkega posega.