V našem očesnem centru izvajamo Selektivno Lasersko Trabekuloplastiko (SLT) z novim aparatom OptoSLT M, Optotek. SLT je tudi po najnovejših smernicah Evropskega glavkomskega združenja primerna za začetno zdravljenje očesne hipertenzije ali glavkoma (zelene mrene) s širokim zakotjem. Uporablja se jo tudi kot dodatna terapija pri pacientih, kjer kapljice ne znižajo očenega tlaka zadovoljivo, operacija pa še ni indicirana.

SLT je torej zlasti primerna pri pacientih:

  • ki želijo biti bolj neodvisni od kapljic za zdravljenje glavkoma,
  • imajo alergijo na kapljice ali občutljivo očesno površino,
  • pri katerih je slabo sodelovanje,
  • pri katerih je otežena aplikacija kapljic (tremor, artritis),
  • pri katerih samo kapljice ne znižjo očesnega tlaka na tarčno vrednost ali pa ta čez dan niha.

Prednost SLT pred starejšimi laserskimi metodami je veliko manjša terapevtska energija, ki enako učinkovito zniža tlak, ne povzroča pa termičnih poškod očesa in je zato ponovljiva.
Stranski pojavi se pojavijo redko, so prehodni in blagi (blaga vnetna reakcija, samoomejujoča krvavitev v prednji prekat ali skok očesnega tlaka), v literaturi pa so opisani tudi posamezni primeri, pri katerih postoperativno visok tlak vztraja.

Po objavljenih raziskavah kot začetno zdravljenje SLT zniža očesni tlak za približno 30%, pri bolnikih, ki že imajo kapljice pa je to znižanje povprečno od 12 do 25% glede na izhodiščni tlak. Poseg je ambulanten in neboleč, če je poseg predviden obojestransko se ga izvede na isti termin.

Storitev je samoplačniška, pacient ne potrebuje napotnice. V ceno spada tudi pregled neposredno pred posegom in 1 kontrolni postoperativni pregled v naslednjem tednu.

Glede na dosedanje dobre izkušnje s to metodo predlagamo SLT vedno večjemu številu pacientov in se Vam priporočamo, če se boste odločili za to terapijo, ki omogoča boljšo skrb za paciente z glavkomom.

Vabimo vas, da obiščete tudi naš kanal na YouTube-u kjer si lahko ogledate video posnetke pričevanja naših strank, posnetke operacij in predstavitev našega centra.

 

Več informacij

bullet1 Naš YouTube kanal
bullet1 Optotek OptoSLT

Slike
photo-icon-1
Video
video-icon-1

btn cenik