KONTAKT
Očesni center Irman / Očesne operacije / Operacija sive mrene

Vstavitev znotrajočesne leče logo

 

Siva mrena (oz. katarkta) je zelo pogosta degenerativna sprememba naravne leče, ki se pogosteje pojavlja po 65 letu, neredko pa prizadane tudi mlajše paciente. Katarakta (grško: slap) pomeni sklalitev naravne leče, vzroki so lahko zelo različni (poškodba, zdravila, očesna vnetja, presnovne bolezni…), najpogosteje pa gre za normalen proces staranja.

Pacient, ki ima sivo mreno ali katarakto opazi počasno, postopno, neboleče slabšanje vidne ostrine, ponoči se blešči. Siva mrena povzroči oteženo gledanje televizije, nočno vožnjo, branje pri slabših pogojih, itd. Pri napredovalih oblikah katarakte se celo s prostim očesom opazi, da zenica namesto črna postane belkasta.

Zdravljenje sive mrene

Ko so zaradi slabšega vida, kateremu je vzrok siva mrena, prizadete pacientove vsakodnevne funkcije, se začne načrtovati operacija, s katero se odtrani siva mrena oz. katarakta Določi se dioptrijo umetne intraokularne leče, ki jo namesto naravne, skaljene, vstavimo v oko.

Operacija sive mrene oz. katarakte je ena izmed najpogosteje izvajanih operacij nasploh.

Poseg odstranitve sive mrene (katarakte) je neboleč, ambulantni, v lokalni anasteziji. V naši ustanovi uporabljamo napreden Alconov aparat Centurion, ki omogoča operacijo odstranitve sive mrene brez nihanja tlaka v očesu in zelo učinkovito ultrazvočno odstranitev tudi najtrših naravnih leč. Če so pogoji na očeh primerni, se lahko siva mrena (katarakta) operira na obeh očeh hkrati.

Operacija z laserjem

Skaljena naravna leča (siva mrena oz. katarakta) se lahko odstrani s pomočjo LenSx sistema. Gre za napredno femtosekundno tehnologijo, ki omogoča t.i. robotsko lasersko operacijo na očeh. V laserski sistem je integriran izredno natančna slikovna diagnostika z visoko ločljivostjo – Optična Koherenčna Tomografija (OCT). Te slike so osnova za načrtovanje in izvedbo laserkega posega. Tovrstna laserska operacija sive mrene zagotavlja večjo predvidljivost in natančnost, manjšo poškodbo za očesna tkiva in omogoča vrhunske rezultate, ker med operacijo sive mrene porabimo manj ultrazvočne energije, prav tako je za odstranitev katarakte potrebno manj manipulacij s kirurškimi inštrumenti.

fotografija naprave LenSx

Prednosti sistema LenSx
Zakaj se odločiti za LenSx

Priložnost znova videti kot nekoč

 
Po operaciji, s katero se odstrani siva mrena / katarakta imajo pacienti pogosto nižjo dioptrijo in so manj odvisni od očal, kar zlasti velja za implantacijo t.i. premium leč (multifokalne in/ali torične intraokularne leče). Zato pravimo, da je operacije sive mrene (katarakte) priložnost znova videti tako kot v mladosti, tako na blizu kot na daleč. Izbiramo lahko med različnimi tipi znotrajočesnih leč:
 

 • MONOFOKALNE

  MONOFOKALNE

  Monofokalne ali enožariščne leče se vstavljajo najpogosteje. Združujejo svetlobne žarke samo v enem gorišču, kar pomeni, da omogočajo najostrejši vid, bodisi samo na daljavo bodisi samo na bližino. Zato je za določeno razdaljo po operaciji za oster vid potrebno nositi očala, večinoma za branje.
 • MULTIFOKALNE

  MULTIFOKALNE

  Multifokalne ali večžariščne leče oz. leče s podaljšanim goriščem, omogočajo združevanje svetlobnih žarkov v več kot enem gorišču, ali pa je to gorišče podaljšano. To pomeni, da je ostrina vida po vstavitvi takih leč porazdeljena na različne razdalje. Zato je lahko pacientova odvisnost od optičnih pripomočkov zmanjšana. Najpogosteje se uporabljajo pri bolnikih s starostno daljnovidnostjo, a niso primerne za vsakega pacienta.
 • TORIČNE

  TORIČNE

  Torične leče so priporočljive pri bolnikih z roženičnim astigmatizmom ali pogovorno ‘cilindrom’. Astigmatizem pomeni, da se svetlobni žarki ne lomijo v pravilno točko, ampak v linijo ali ravnino. Astigmatizem poslabša vidno ostrino tako na daleč kot na blizu. Zato potrebujejo bolniki, ki imajo izrazit roženični astigmatizem, tudi po operaciji s sferno monofokalno lečo še vedno očala, tako za na daleč kot za na blizu. Če imajo vstavljeno torično lečo, za oster vid na daljavo praviloma ne potrebujejo očal, potrebna pa so očala za branje.

  Značilnosti operacije

  oznaka za naštevanjeOperacija je izjemno varna in neboleča
  oznaka za naštevanjeOmogoča sočasno odstranitev dioptrije na daleč, z implantacijo multifokalne leče tudi bližinskih težav
  oznaka za naštevanjeOmogoča izvrstno stabilnost dioptrije po posegu
  oznaka za naštevanjeNi omejitev glede življenjskega sloga

  Izjave strank

  • Helena B.
   "Jaz sem se ponovno rodila, vidim brez očal po vaši zaslugi dr. Irman...ČESTITKE....celotni vaši ekipi....HVALA.."

   Vir: Facebook
  • Peter S.
   "Iz lastnih izkušenj povem očesni center ki mu lahko zaupate delajo strokovno in prijazno osebje samo tako naprej."

   Vir: Facebook
  • Drago Š.
   "Bil na operaciji septembra 2018, sicer vstavitev očesne predleče, vendar sem z vsem skupaj izredno zadovoljen!"

   Vir: Facebook
  • Sandra T.S.
   "Moj dragi je "spregledal" pri Irmanu pred 9 leti. Do danes vidi kot sokol in res popolna sprememba življenja na bolje. Najboljša investicija v življenju."

   Vir: Facebook
  • Marina V.
   "Operirana dve leti nazaj. Zelo zadovoljna, da kvalitete življenja sploh ne omenjam! Osebje strokovno, prijazno in srčno z dr. Ireno Irman Grčar na čelu."

   Vir: Facebook
  • Daša Z.
   "Pred skoraj 3 leti sem bila operirana pri njih. Kvaliteta življenja brez očal in leč je res dosti večja. Veliki strokovnjaki in zelo prijazni. Srečno!"

   Vir: Facebook
  • Božana B.
   "Zelo zadovoljna z njihovimi storitvami,z njihovo pomočjo vidim kot v mladosti.(operatovna zamenjava leč obeh očes)"

   Vir: Objava na Facebook-u
  • Barbara B.
   " Smo leta 2021 in moj vid je še vedno odličen. Operacija je bila opravljena pred 22 leti."

   Vir: Objava na Facebook-u
  • Aria V.
   "Če se kaj splača, se splača naložba v svoje zdravje. Očesni center Irman, hvaležna, zdaj vidim vse tisto, kar prej nisem."

   Vir: Facebook
  • Gorazd A.
   "Pred leti sem bil na operaciji pri dr. Irmanu ... vrhunski strokovnjak, ki se pacientu resnično posveti...."

   Vir: Facebook
  • Tea S.
   "Jaz bi pa želela pohvaliti dr. Grčarja. S sinom sva bila pri njemu na pregledu, ko je bil naš mali star 1,5 meseca in od takrat imamo redne kontrole pri njemu. Gospod Grčar je prijazen in umirjen, vzame si čas, da zadeve razloži, do otroškega pacienta pa nežen. Pohvalila bi tudi zdravstvenega tehnika v sprejemnem prostoru in njegov odnos in razumevanje ob nenadnih izpadih trme dvoletnikov 🙂"

   Vir: Facebook
  • Tanja P.
   "Pred 17 leti je dr. Irman iz Žalca lasersko operiral mojo hči, ki je imela že kar visoko dioptrijo, skoraj 5. Še danes je na O. Res se splača, kdor zmore ta strošek."

   Vir: Facebook
  • Mateja Č.
   "Čestitke, zame NAJ NAJ okulistu. Sem že vrsto let njegova pacientka in sem zelo zadovoljna. Tudi operacijo sem uspešno prestala in sem že tri leta brez očal oz. leč. Res, zaupanja vreden doktor...Priporočam ga vsem, ki potrebujete pregled, zdravljenje, operacijo..."

   Vir: Facebook
  • Maja Š.D.
   "Pri Irmanovih samo pozitivne izkušnje! Izkušeni, prijazni in zaupanja vredni."

   Vir: Facebook
  • Jože R.
   "Tudi jaz operiran pred več leti, hvala, še vedno zadovoljen - spregledal za vedno..."

   Vir: Facebook
  • Vesna Č.
   "Pozdravljeni. Pred skoraj 16-imi leti ste me operirali in mi odpravili dioptrijo. Sedaj sem nazaj na očalah, vendar se vedno lahko opravljam vse brez očal, razen vožnja z avtomobilom. Tudi hčerka je zadovoljna, vedno se posvetite nam in se potrudite max. da bi nam ustregli. Hvala vam, saj ste najboljši daleč naokrog."

   Vir: Facebook
  • Helena R.
   "Zelo zadovoljna z vašim delom, ki se strokoven, kvaliteten in kolektiv prijazen do uporabnikov."

   Vir: Facebook
  • Metka V.
   "Kakšen napredek. Hvala ker se tako trudite poiskati rešitve tudi za nas ki vidimo malo. Brez vas bi bili popolnoma slepi. Vrhunska ekipa in vedno se z veseljem vračam samo k vam. LP"

   Vir: Facebook
  • Polona J.
   "Pri dr. Irmanu sem "spregledala" pred 12 leti, že takrat opravljeno profesionalno in še danes kot sokol!"

   Vir: Facebook
  • Marjetka R.
   "Dr. Irman je zakon. Po tem, ko je medicina nad menoj obupala, me je on rešil in me operiral. Danes živim novo življenje z novim vidom. Očala potrebujem le še za TV in vožnjo. Hvala!"

   Vir: Facebook
  • Katarina Š.
   "Oba z možem sva operirana v očesnem centru Irman in sva zeeeloo zadovoljna. Prijazno in strokovno osebje, dr. Irmanova je kot dobra vila takoj ji zaupaš..Priporočam jih povsod."

   Vir: Facebook
  • Slava M.
   "Bravo! Sem bila ena izmed prvih operirank, verjemite še zdaj drži, Prisegam na vaše storitve. Stokovnost, prijaznost skratka vse z veliko začetnico ... pa še boli nič ne ... Vse lepo vam želim."

   Vir: Facebook
  • Sandi P.
   "V torek sem bil pri njih za diobtrijo operiran tudi sam. Štiri dni po posegu normalno vozim in brez težav pišem po fb. Mojstri svojega poklica..."

   Vir: Facebook
  • Metka V.
   "Zelo vrhunsko cela ekipa. Meni so rešili svet. 💕"

   Vir: Objava na Facebook-u
  • Irena Š.
   "Vse pohvale g. Irmanu, zelo zadovoljna pred 16 leti bila pri njih operirana, zmanjšanje dioptrije"

   Vir: Facebook
  • Jasna V.
   "Po dolgih letih nošenja očal in leck sem pred dvemi leti imela operativno poseg zamenjave leč. Sedaj vidim bolj kot v mladosti. Hvaležna vrhunskim strokovnjakom. Zelo prijazno osebje. Hvala ker ste. 🍀"

   Vir: Objava na Facebook-u
  • Valeria M.
   "Že dvajset let cela smo družina oskrbljeni z lečami, očali in tudi operacijo. Kako pomembno je, da lahko nekomu tako zaupaš svoje zdravje."

   Vir: Facebook
  • Brigita K.
   "Zadovoljna, super ekipa. Pohvale vsem skupaj."

   Vir: Facebook
  • Milena C.
   "Bila sem na operaciji sive mrene in vstavili so mi multifokalne leče. Zelo sem zadovoljna in priporočam. Čestitke tudi dr. Grčarju, ki me je operiral!"

   Vir: Facebook
  • Branka Č.
   "Dr. Irmanu želim dober pogled in še veliko uspeha. Tudi jaz sem bila pri njemu na operaciji in sem zelo zadovoljna. Super ste!"

   Vir: Facebook
  • Božana B.
   "Največja naložba, ki sem jo naredila zase. Operirana pred 2 letoma, zelo zadovoljna. Ne razumem, zakaj ljudje hodijo na Hrvaško, če imamo isti poseg lahko narejen doma (Irman) z boljšo kvaliteto in primerljivo ceno."

   Vir: Facebook
  • Jasna V.
   "Prezadovoljna po operaciji sploh če imaš visoko dioptrijo. Po štirih letih še vedno zelo zadovoljna. Vedno in povsod jih priporočam."

   Vir: Facebook
  • Melita G.
   "Pohvale tudi z moje strani. Sicer nisem bila na operaciji, morda še kdaj bom, so mi pa pred časom priporočali, da se naj naročim za kontrolo in tam kupim leče (imam cilindre). Z njihovo pomočjo sem prvič lahko nosila leče z užitkom, bili so izredno prijazni, razumljivi in pripravljeni pomagati! Vzeli so si dovolj časa in se posvetili mojim očem. Tega ne doživis povsod 🙂 kapo dol 🙂"

   Vir: Facebook
  • Irena Š.
   "Bila pred 15 leti in še vedno super vidim , vsa pohvala ekipi , priporočam"

   Vir: Objava na Facebook-u
  • Anja A.
   "Zeeeelooo zadovoljna z Vašimi storitvami!!! Iz ❤ Hvala!!!"

   Vir: Objava na Facebook-u
  • Nermin K.
   "Vse pohvala celotnemu osebju klinike Irman. En mesec po uspešni operaciji počasi okrevam in čedalje bolje vidim. Hvala vam, da ste mi po 15-ih letih nošenja očal končno povrnili vid."

   Vir: Facebook
  • Klavdija F.
   "Najboljša možna izbira Irman...jaz bila pred 20imi leti...občutek po operaciji pa neprecenljiv."

   Vir: Facebook
  • Judita L.
   "Tudi jaz sem že 20 let zadovoljna s storitvami klinike Irman. Najprej z lasersko operacijo, nato pa še z operacijo sive mrene. Popolnoma jim zaupam!"

   Vir: Facebook
  • Selmi O.
   "Čestitke!! Vse dobro še naprej..vsem, sam sem bil operiran pri vas dr.Irman, leto in pol nazaj (prk)... Enkratna življenjsa izkušnja.. priporočam naprej.. Lepe pozdrave 🙂"

   Vir: Facebook
  • Anabella
   "Jaz sem opravila pri dr.Irmanu lasersko operacijo vida. Vse pohvale in veliko zadovoljstvo. 😅 Priporočam !!!"

   Vir: Facebook
  • Rajka P.
   "Jaz sem zbrala pogum in se dala operirat in lahko samo pohvalim vse. če imaš dioptrijo - 20 in te porihtajo da si brez očal in brez vsakih problemov mislim da ni kaj dodati. Kdor se bo odločil za ordinacijo Irman se bo pravilno odločil. Vse čestitke celotni ekipi."

   Vir: Facebook
  • Alenka H.
   "Zadovoljna že nekaj let!"

   Vir: Facebook
  • Milan G.
   "Zelo zadovoljen in nimam besed."

   Vir: Objava na Facebook-u

  Kako poteka operacija?

  Operacija poteka v lokalni anesteziji (kapljice). Pacient udobno leži na postelji in opazuje lučko v mikroskopu.

  Operacija je popolnoma neboleča in traja le nekaj minut.

  Po posegu se s pacientom pogovorimo o pravilih obnašanja po posegu ter damo natančna navodila o uporabi zdravil, ki jih pacient prejme ob koncu operacije za domov.

  VARNO IN PREDVIDLJIVO logo
  VARNO IN PREDVIDLJIVO

  Po operaciji

  Ko je siva mrena (katarakta) odstranjena, je po navadi potrebna 2 tedna terapija s kapljicami in nekajtedensko izogibanje dejavnostim, ki lahko vodijo v večje napore oz. v poškodbe očesa.

  V povprečju traja 1–3 tedne, da se lahko vrnemo k opravljanju običajnih življenjskih aktivnosti.

  abstraktna slika

  Maksimiljan slikovito opisuje občutke po operaciji sive mree