KONTAKT
Očesni center Irman / Splošno o operacijah dioptrije

Dioptrijo lahko zmanjšamo tudi z operacijo.

Lahko postanem neodvisen, neodvisna od očal in kontaktnih leč?  Kakšne so možnosti operacije dioptrije? Katera vrsta korekcije dioptrija  je zame najprimernejša? Kako izgleda operacija dioptrije? Na vsa ta vprašanja in še več vam bodo odgovorili očesni zdravniki v Očesnem centru Irman.

Spodaj si lahko preberete osnovne informacije o operacijah dioptrije.

Laserska operacija dioptrije

Dioptrijo lahko zmanjšamo z laserskim posegom na roženici. Excimer laser preoblikuje roženico in ji na ta način spremeni lomne lastnosti.

Sodobne površinske tehnike omogočajo poseg brez uporabe inštrumentov, laser odstrani tudi epitel, govorimo o t.i. ‘all-laser’ transepitelni tehniki (Streamlight). Poseg odlikuje izredna varnost, vse preoblikovanje roženice se odvija na površini.

Oblika roženice se lahko spremeni tudi s pomočjo rezov, ki jih opravimo z drugim, femto laserjem. Tu pride do preoblikovanja roženice globlje v tkivu. Zato je lahko rehabilitacija nekoliko krajša.

Lasersko operacijo dioptrije najpogosteje svetujemo pacientom v starosti med 18 in 45 letom, ki so kratkovidni in/ali imajo cilinder.

Po 40 letu, ko pričakujemo slabši vid na blizu, lahko s pomočjo laserja preoblikujemo roženico na poseben način, da nekoliko olajšamo bližinske težave (npr. PresbyIQ)

Pogoj za tako lasersko operacijo je stabilna dioptrija in zdrava očesna površina, dovolj debela in čvrsta roženica ter odsotnost drugih očesnih bolezni. Primernost za laserski poseg ugotavlja očesni zdravnik specialist na predoperativnem pregledu.

Operacija je neboleča, traja nekaj minut za eno oko (laser deluje le nekaj sekund). Med operacijo pacient leži pod laserjem in mirno gleda v markirne lučke. Po operaciji gre pacient z zdravili in navodili lahko takoj domov.

Rehabilitacija traja od nekaj dni do nekaj tednov. Pri LASIK-u je najkrajša, pri Smile-u in Streamlight-u nekoliko daljša. Med rehabilitacijo si pacienti dajejo predpisane kapljice, se izogibajo večjim naporom, močnemu soncu in možnostim poškodb.

Alcon WaveLight® EX-500 Excimer Laser

Vstavitev ICL predleče

Pri višji dioptrijah ali tanjši roženici je primernejša operacija vstavitev dodatne Visian Staar ICL predleče. Na ta način se ne spreminja oblika roženice, temveč se med naravno lečo in šarenico vstavi zelo tanko lečo s pravo dioptrijo.

Primerna je za paciente v starosti med 18 in 50 letom, pogoj za operacijo je stabilna dioptrija, dovolj prostora v sprednjem delu očesa in odsotnost drugih očesni bolezni, kar ugotavlja zdravnik na predoperativnem pregledu.

Prednosti vstavitve predleče so možnost zmanjšanja tudi zelo visoke dioptrije, roženica v optični osi ostane nespremenjena in potencialna reverzibilnost operacije (lečko se da tudi odstraniti).

Operacija je neboleča, traja nekaj minut. Pacient med posegom leži pod operativnim mikroskopom in gleda v močno luč. Za en dan nalepimo čez oči prozorne plastične komore. Po operaciji gre pacient s spremstvom lahko takoj domov.

Rehabilitacija traja od nekaj dni do nekaj tednov. Med počitkom si pacienti dajejo predpisane kapljice, se izogibajo večjim naporom in možnostim poškodb.

Vstavitev leče (zamenjava naravne leče z umetno)

Če je naravna leča skaljena (siva mrena)  jo moramo nadomestiti z umetno. Nekateri pacienti po 45. letu se odločijo za menjavo naravne leče z umetno zaradi dioptrije, čeprav še nimajo sive mrene.

Sodobne intraokularne leče s svojimi različnimi optikami nudijo vrsto možnosti zmanjšanja kratkovidnosti, daljnovidnosti, cilindra in starostne daljnovidnosti.

Več podrobnosti o značilnostih različnih znotrajočesnih leč si lahko pogledate na povezavi.

Na predoperativnem pregledu se pacient skupaj z očesnim zdravnikom odloči za najprimernejšo lečo.

Operacija je neboleča in traja nekaj minut. Med operacijo je nekoliko moteča zelo močna luč mikroskopa. V Očesnem centru Irman imamo možnost odstraniti naravno lečo s pomočjo LenSx laserskega sistema, kar omogoča večjo natančnost, manj rokovanja med operacijo in uporabo manjših ultrazvočnih energij.

Rehabilitacija traja od nekaj dni do nekaj tednov. Za en dan nalepimo čez oči prozorne plastične komore. Med rahibilitacijo si pacienti dajejo predpisane kapljice, se izogibajo večjim naporom in možnostim poškodb.

Alcon Clareon® Vivity® znotrajočesna EDOF leča