Keratokonus terapijaKontaktne leče

Na začetku bolezni lahko vidno ostrino še dovolj uspešno izboljšamo z očali ali mehkimi kontaktnimi lečami. Kasneje pa so zaradi bolj nepravilne oblike roženice za izboljšanje vidne ostrine dovolj učinkovite le specialne kontaktne leče. Na voljo je več oblik, velikosti in materialov specialnih kontaktnih leč (mehke, poltrde, trde, skleralne, mini skleralne, hibridne leče). Tako se lahko čim bolje prilagodimo posameznemu očesu, dosežemo dobro vidno ostrino in primerno udobje. Predpis takih kontaktnih leč je zahteven. Pri začetku nošnje takih kontaktnih leč je potrebna velika mera vztrajnosti.  

 

Presaditev roženice

Ko s kontaktnimi lečami zaradi brazgotin, ki se pojavijo tekom bolezni, ali izrazito nepravilne oblike roženice vidne ostrine tudi s poltrdimi kontaktnimi lečami ne uspemo več dovolj izboljšati, je potrebno opraviti presaditev roženice. Ocenjuje se, da približno 20 % bolnikov s keratokonusom potrebuje presaditev roženice.

 

Roženični cross-linking

Gre za minimalno invaziven poseg, kjer z vitaminom B2 (riboflavinom) in UV svetlobo v roženici sprožimo procese, ki povzročajo nastanek novih trdnih povezav med molekulami v oslabljeni roženici. Tako postane roženica v večini primerov mehansko, verjetno pa tudi biokemično bolj odporna. Pogosto se spremenijo tudi specifični parametri roženice, ki opisujejo njeno obliko. Namen takega zdravljenja je upočasniti ali ustaviti napredovanje bolezni in preprečiti potrebo po presaditvi roženice.  

 

Cross-linking roženice PLUS

Z leti kliničnih izkušenj smo dokazali, da lahko s cross-linkingom oslabljeno roženico tudi dolgoročno učvrstimo in stabiliziramo. Iz želje po čim bolj varnem izboljšanju vidne ostrine bolnikov s keratokonusom so se v kombinaciji s cross-linkingom razvile še druge kirurške metode. Vse metode omogočajo omejeno izboljšanje vidne ostrine, ne pa tudi odpravo dioptrije in življenje brez očal ali kontaktnih leč. Rezultati so v veliki meri nepredvidljivi, pri nekaterih metodah časovno omejeni.

Več o Cross-linkingu roženice PLUS

Konduktivna keratoplastika s cross-linkingom roženice je metoda, kjer s tanko radiofrekvenčno sondo na obrobnem delu roženice naredimo točkaste brazgotine in tako spremenimo ukrivljenost. Cross-linking dodamo zato, da se ta sprememba ohrani dlje časa. Kljub temu študije navajajo, da so rezultati nepredvidljivi in niso trajni.

Topografsko vodena laserska operacija s cross-linkingom roženice (Atenski protokol) in transepitelialna laserska fototerapevtska keratektomija s cross- linkingom roženice (Kretski protokol) sta kirurška pristopa, kjer za odstranitev epitela in delno preoblikovanje določenih delov roženice uporabimo excimer laser, nato pa roženico učvrstimo s cross-linkingom. Metodi sta se razvili iz želje, da bi tudi pacientom s keratokonusom, pri katerih je klasična operacija dioptrije z excimer laserjem kontraindicirana, omogočili vsaj minimalno izboljšanje vidne ostrine. Moramo se zavedati, da z laserjem delujemo že na tako oslabljeno roženico in si lahko varno privoščimo le zelo omejeno ablacijo roženice. Zato dioptrije ne moremo popolnoma odstraniti oziroma narediti roženico normalne, pravilne oblike. Za boljšo vidno ostrino so tudi po taki operaciji potrebna očala oz. kontaktne leče. Hkrati pa obstaja tveganje poslabšanja osnovne bolezni.

Vstavitev tankih obročkov v roženično tkivo z ali brez cross-linkinga roženice. V roženico se v določeno področje vstavijo tanki obročki, ki spremenijo obliko roženice in dioptrijo. Cross-linking se lahko doda za učvrstitev oslabljene roženice. Ker pa je taka roženica še vedno nepravilne oblike, je za ostrejši vid običajno, kljub posegu, potrebna uporaba očal ali kontaktnih leč. Rezultati so tudi pri tem kirurške pristopu pogosto nepredvidljivi.

Dolgoročni učinek cross-linkinga potrjen

Pred kratkim je bil v pomembni strokovni reviji objavljen članek, ki ponovno dokazuje, da je zdravljenje keratokonusa z roženičnim cross-linkingom (CXL) tudi dolgoročno zelo uspešno*. Ta študija ponovno dokazuje, da je roženični kolagenski CXL varen poseg za zdravljenje napredujočega keratokonusa tudi v daljšem obdobju po posegu. CXL lahko, če je potrebno, uspešno ponovimo. Podrobnosti o študiji si lahko preberete spodaj:

CXL študija - podrobnosti

V ugledni mednarodni strokovni oftalmološki reviji Journal of Cataract & Refractive Surgery Raiskup s sodelavci predstavlja svoje rezultate 10 let po CXL-u*. V študijo so vključili 24 pacientov (34 oči) s povprečno starostjo 28 let in pol. V opazovanem obdobju je prišlo do statistično pomembnega zmanjšanja ukrivljenosti roženice ter izboljšanja vidne ostrine z očali. Zdravljenje ni bilo uspešno (ponovno napredovanje keratokonusa)le pri dveh bolnikih. Po ponovitvi CXLa se je dosegla stabilizacija stanja.

Tudi v tej študiji poudarjajo, da gre za poseg, kjer je prisotna možnost nastanka zapletov (kot so težave s celjenjem, vnetje roženice, okvara endotelnih in limbalnih celic, nastanek trajnih roženičnih brazgotin ipd.). V njihovi študiji opisujejo le en zaplet, ki je vplival na končno vidno ostrino. Pri 14 % bolnikov so opisovali koprenasto zamotnitev (haze) roženice, ki pa ni imela vpliva na vidno ostrino.

Ta študija ponovno dokazuje, da je roženični kolagenski CXL varen poseg za zdravljenje napredujočega keratokonusa tudi v daljšem obdobju po posegu. Tudi dolgoročno s CXL-om dosežemo stabilizacijo roženice. CXL lahko, če je potrebno, uspešno ponovimo.

*Corneal collagen crosslinking with riboflavin and ultraviolet-A light in progressive keratoconus: Ten-year results. Raiskup F, Theuring A, Pillunat LE, Spoerl E. J Cataract Refract Surg. 2015 Jan;41(1):41-6.

*Corneal collagen crosslinking with riboflavin and ultraviolet-A light in progressive keratoconus: Ten-year results. Raiskup F, Theuring A, Pillunat LE, Spoerl E. J Cataract Refract Surg. 2015 Jan;41(1):41-6.

 

Povezave: O keratokonusu, Cross-linking roženice CXL