Množica informacij iz vprašljivih virov vnaša zmedo in dvome o že tako težki odločitvi – katero očesno kliniko izbrati za Vašo operacijo dioptrije. V zadnjem času so se razširile agencije, ki priporočajo specifične očesne klinike za operacijo dioptrije. Agencije zagotavljajo odlično kakovost, popoln vid, garancijo in popolno varnost operacije - seveda za najugodnejšo ceno. Krožijo tudi vprašljive raziskave, ki primerjajo kakovost klinik med seboj. V forumih se pojavljajo  imaginarne osebe, ki bi dale roko v ogenj za izbran očesni center v tujini, hkrati pa ne pozabijo omeniti, kako prijazni so bili slovenski predstavniki agencije.


100% zagotovilo uspešnosti operacije ni realno

So Vam znane izjave kot so: garancija, 110% rezultati, perfekcija ...? Spreglejte jih! Kar se sliši predobro, da bi bilo res, pač ni. Operacija dioptrije je sicer res mnogim izboljšala kakovost življenja. Določenim pacientom je dejansko lažje svetovati specifično operacijo korekcije dioptrije, ker imajo zanjo dobre anatomske pogoje. A prav nikomur se ne more 100% zagotoviti popolnih rezultatov. Agencije pa ne varčujejo s takšnimi nerealnimi trditvami, vendar si poglejmo droben tisk: agencija ne odgovarja za kakršnokoli škodo povzročeno stranki. Zanjo še vedno odgovarja zdravnik, ki se bo moral spopadati s toliko hujšim razočaranjem v primeru nepričakovanih rezultatov ravno zaradi nerealnih marketinških zagotovil agencij, ki jih je posredno podprl s plačevanjem provizij agenciji.


Preglejte objektivne rezultate raziskav

V primeru sodelovanja z oglaševalskimi agencijami se pojavlja vprašljivost rezultatov in varnosti. Raziskave, s katerimi želijo agencije dokazati kakovost so, milo rečeno, na zelo nizki znanstveni ravni in nemalokrat zavajajoče. V nedavni internetni 'neodvisni' raziskavi so prikazali razliko v kakovosti očesnih klinik. Ena od klinik se v času raziskave sploh še ni ukvarjala z lasersko korekcijo dioptrije, a se je že uvrstila v primerjalni tabeli! Tiste klinike, s katerimi imajo 'raziskovalci' pogodbe, so seveda ocenjene kot najboljše. Dobro se je zavedati,  da to niso neodvisne raziskave in da izvajalci raziskav dobijo provizijo za vsakega pacienta, ki ga prepričajo.


Najboljše so neodvisne (znan naj bo vir financiranja, po možnosti s strani države), prospektivne, dvojno-slepe študije z naključno izbranim vzorcem. Dober vir informacij so npr. ameriške FDA študije: http://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/. Ena izmen boljših ameriških neodvisnih organizacij je tudi ConsumerReports.org kjer lahko najdete več informacij o zadovoljstvu po LASIK operaciji: https://www.consumerreports.org/cro/2013/02/lasik-eye-surgery/index.htm


Zaupajte svoji očesni zdravnici ali zdravniku

Če v izbranem refraktivnem centru ne nudijo kontrol oz. so enostavno predaleč za redne kontrole, bo zdravljenje po operaciji vodila Vaša očesna zdravnica oz. zdravnik. Zato je pomembno, da upoštevate tudi njeno/njegovo strokovno mnenje.


Mnenje na forumih ni vedno zanesljivo

Razen, če Vas zanima, kaj si marketinške firme (oz. njihovi spletni 'duhci') mislijo o svojih izbranih klinikah in njihovih konkurentih. Težko je razlikovati med izkušnjami resničnih in izmišljenih pacientov. Do nedavnega nisem vedel, da se mnenja na forumih da kupiti. Tako priljubljeno demokratično orodje, na katerem najdemo različna mnenja o vzroku za vrtoglavico, rešitve za piskanje v ušesih in najboljšo kremo za celulit, je v primeru iskanja primernega izvajalca operacije dioptrije popolnoma odpovedalo. Odlične marketinške izjave, ki pohvalijo, priporočajo ali kritizirajo se lahko enostavno kupijo. Ohranite zdravo objektivnost. Pozanimajte se, kdo je moderator ali sponzor foruma.   


Cena naj ne bo glavni dejavnik

Preden so podpisali pogodbe z drugimi klinikami, je večina oglaševalskih agencij ponudilo sodelovanje tudi našemu centru. Ocenili smo, da provizije, ki jih zahtevajo za to, da privabijo pacienta in načini na katerega nagovarjajo pacienta niso ne upravičeni in so mnogokrat strokovno neprimerni. Odločili smo se izogniti posrednikom in prihranjena sredstva vložiti v nove tehnologije. Če bi kupovali in uporabljali stare in obrabljene naprave, bi seveda lahko znižali ceno posegov.
NASA je leta 2007 res odobrila posege LASIK in PRK na njihovih astronavtih pred nastopom službe, vendar nikjer nisem našel podatka o tem, da bi preferirala ali celo pogojevala uporabo specifičnega laserja. Od takrat so šli 'space-shuttli'  v zaslužen pokoj. Morda bi morali tudi nekateri excimer laserji. Če na odločitev vpliva prihranek 200 EUR, se vprašajte zakaj je Vaš poseg toliko cenejši. Še vedno velja moder izrek, da je za kakovost potrebno plačati.


Širok izbor operativnih metod

Spodobna očesna klinika Vam mora poleg laserske terapije nuditi tudi širok izbor drugih sodobnih možnosti operacije dioptrije. Tako boste lahko prepričani, da je za Vaše oko izbrana najbolj optimalna metoda in ne metoda, ki jo narekujejo agencije.

 

Vzemite si čas za odločitev

Gre za pomembno odločitev. Najpomembnejši del posega je kakovosten predoperativni pregled in diagnostične naprave, s katerimi se postavi indikacijo za operativno tehniko. Če se zdravnik izogiba pogovoru o možnih zapletih, poiščite drugo mnenje.


Rok Grčar, dr. med., spec. oftalm., Očesni center Irman

 

Povezave: Operacija dioptrije z laserjem, Operacija z vstavitvijo leč, Operacija sive mrene, Terapija keratokonusa, Estetski posegi