ReLEx Flex in SMILE® (Small Incision Lenticule Extraction) sta laserski tehniki, podvarianti LASIK-a, ki sta pred kratkim pridobila tudi dovoljenje ameriške FDA agencije. Za odstranitev dioptrije uporabljata izključno femto-lasersko tehnologijo (ZEISS VisuMax), ki iz sredice pacientove roženice izreže tkivo v obliki drobne lečke. Po ročni odstranitvi te lečke skozi površinsko ranico se roženica splošči, zaradi česar pride do spremembe dioptrije. Pri ReLex Flex-u se lečko odstrani po dvigu pokrovčka sprednjega dela roženice (kot pri LASIKU), pri SMILE® pa skozi tunelsko ranico. Rehabilitacija je hitra.

Gre za obetajočo in razvijajočo se tehnologijo, tako da refraktivni rezultati pri pacientih z nezahtevnimi dioptrijami že dosegajo rezultate dosežene z excimer laserjem (All-laser T-PRK in All-laser LASIK). ReLex ali SMILE® še ne omogočata zdravljenja + dioptrije ali cilindra, 'eye tracking'-a, intraoperativne korekcije osi cilindra ter optimizacije ali individualizacije glede na značilnosti pacientovega očesa (kot npr. Contoura Vision®). Vse to pa potrebujemo za doseganje res izjemnih rezultatov, ki so že dosegljivi z excimer metodami.

 

Povezave: Splošno o operacijah dioptrije z laserjem, Operacija dioptrije z robotom LenSx®, Contoura®, All-laser PRK, All-laser LASIK

Operacija z vstavitvijo leč, Operacija sive mrene, Terapija keratokonusa, Estetski posegi