se operirajo tudi zdravniki?Navkljub znani visoki učinkovitosti in predvidljivosti laserske korekcije vida in visokemu procentu zadovoljnih pacientov, v javnosti še vedno velja mit, da se zdravniki, zlasti oftalmologi ne odločajo za ta poseg na svojih očeh. To mnenje se je ustvarilo s pomočjo laičnih revij in televizijskih oddaj, kjer se navaja specialiste oftalmologe, ki da ne želijo posega zaradi možnih stranskih pojavov.

Mednarodna raziskava Zveze Refraktivne Kirurgije (angl. International Society of Refractive Surgery) je pokazala, da so te trditve neosnovane. Raziskava opravljena v letu 2013 je namreč pokazala, da je imelo kar 40% oftalmologov opravljen PRK ali LASIK poseg. Zanimivo je, da je imelo laserski poseg opravljenih še 34% zakoncev, 26% otrok in 72% bratov ali sester oftalmologov.

V znanstveno priznani reviji Journal of Cataract & Refractive Surgery je bil objavljen članek (Pasquali et al.), v katerem so bili prikazani rezultati o zadovoljstvu in kvaliteti življenja izključno zdravnikov po laserski korekciji dioptrije. Od 132 zdravnikov, ki so bili vključeni v raziskavo, je bilo 95,3% zadovoljnih s postoperativnim rezultatom in bi se ponovno odločili za poseg. Na splošno se sposobnost izvajanja zdravniškega poklica po operaciji ni spremenila, oz. se je v 39% celo izboljšala. V preiskovalni skupini je bilo tudi 9 oftalmologov, 8 jih je bilo zadovoljnih ali zelo zadovoljnih, samo 1 ni bil niti zadovoljen niti nezadovoljen (zaradi razdraženih oči), nihče ni bil nezadovoljen. Opisani rezultati se skladajo z zadovoljstvom po posegu pri splošni populaciji, ki so bili opravljeni v drugih študijah.

Po objavljenih raziskavah, ki so bile izvajane v našem Očesnem centru, se lahko postavimo ob bok mednarodnin ugotovitvam. Osebno pa lahko povem, da so v primeru pacientovega zadovoljstva ali celo navdušenja ti občutki obojestranski, saj se tudi očesni kirurg počuti podobno, morda še bolj, če je pacient bližnji sorodnik, dober prijatelj ali spoštovana kolegica.

Rok Grčar, dr. med., spec. oftalm.

 

Povezave: Operacija z robotom LenSx®, Contoura®, All-laser PRK, All-laser LASIK, ReLEx SMILE

Operacija z vstavitvijo leč, Operacija sive mrene, Terapija keratokonusa, Estetski posegi