glavkomIzboljšana terapija za paciente z glavkomom

 

Glavkom oz. zelena mrena je skupina očesnih bolezni za katere je značilna postopna okvara vidnega živca. Okvara je največkrat posledica nezdravljenega povečanega očesnega pritiska. Simptomi so razmeroma neopazni. Izguba perifernega vida in nezmožnost izostritve slike se tako pojavijo šele, ko je bolezen tako napredovala, da je vid že nepopravljivo okrnjen. Glavkom lahko vodi tudi do popolne oslepitve.

 

Selektivna laserska trabekuloplastika (SLT)

V Očesnem centru Irman izvajamo Selektivno Lasersko Trabekuloplastiko (SLT) z novim aparatom OptoSLT M (Optotek). SLT je tudi po najnovejših smernicah Evropskega glavkomskega združenja primerna za začetno zdravljenje očesne hipertenzije ali glavkoma s širokim zakotjem. SLT uporabljamo tudi kot dodatno terapijo pri pacientih, kjer kapljice ne znižajo očenega tlaka zadovoljivo, operacija pa še ni indicirana.

 

SLT je zlasti primerna pri pacientih:

- ki želijo biti bolj neodvisni od kapljic za zdravljenje glavkoma,

- imajo alergijo na kapljice ali občutljivo očesno površino,

- pri katerih je slabo sodelovanje,

- pri katerih je otežena aplikacija kapljic (tremor, artritis),

- pri katerih samo kapljice ne znižjo očesnega tlaka na tarčno vrednost ali pa ta čez dan niha.

 

Varno znižanje očesnega tlaka

Prednost SLT pred starejšimi laserskimi metodami je veliko manjša terapevtska energija, ki enako učinkovito zniža tlak, ne povzroča pa termičnih poškodb očesa in je zato ponovljiva. Po objavljenih raziskavah SLT, kot začetno zdravljenje, zniža očesni tlak za približno 30%; pri bolnikih, ki pa že uporabljajo kapljice za znižanje očesnega pritiska, je to znižanje 12-25% glede na izhodiščni tlak. Poseg je ambulanten in neboleč, če je poseg predviden obojestransko se ga lahko izvede na isti termin.

Stranski pojavi se pojavijo redko, so prehodni in blagi (blaga vnetna reakcija, samoomejujoča krvavitev v prednji prekat ali skok očesnega tlaka). V literaturi pa so opisani tudi posamezni primeri, pri katerih postoperativno visok tlak vztraja.

 

Vabimo vas, da obiščete Youtube kanal Očesnega centra Irman, kjer si lahko ogledate video posnetke pričevanja naših strank, posnetke operacij in predstavitev našega centra.

 

btn cenik