KONTAKT
Očesni center Irman / Pogoste očesne bolezni / Motnjave, odstop steklovine

Kaj je steklovina

Steklovina je želatinozna, prozorna snov, ki izpolnjuje notranjost očesnega zrkla in se pripenja na mrežnico. Sestavljajo jo velike količine vode, hialuronska kislina in proteinske molekule kolagena. Struktura steklovine se z leti spreminja.

Motnjave v steklovini

S staranjem se kolagenske molekule združujejo v skupke, ki jih lahko opažamo kot sence različnih oblik (pike, krogci, nitke, mušice, mreža, pajčevina), ki jih mečejo na mrežnico. Te motnjave se v vidnem polju premikajo in so najbolj opazne na svetli podlagi (list papirja, ekran, sneg, nebo).

Odstop steklovine

S staranjem steklovina postaja tudi gostejša, saj se zmanjšuje vsebnosti vode v njej. Ob zgoščanju steklovine in zlepljanju kolagenskih molekul se lahko steklovina skrči in posede, mestoma se prekine stik med steklovino in mrežnico. Govorimo o odstopu steklovine (od mrežnice).

Odstop steklovine je del običajnega procesa staranja očesa, ki se največkrat pojavi po 50. letu starosti, ne povzroča izgube vida in v večini primerov ne zahteva zdravljenja, saj so težave pri večini ljudi le prehodne narave. Motnjave lahko s časoma spremenijo obliko, lahko jih nastane več ali so manj opazne.

Odstop steklovine se običajno pojavi na obeh očeh. Največkrat najprej na enem očesu, sčasoma pa je zelo verjetno, da se bo odstop steklovine pojavil tudi na drugem očesu.

Odstop steklovine večinoma ne ogroža vida in ni boleč.

Včasih so sile ob krčenju steklovine, na mestih kjer se steklovina pripenja na mrežnico, močnejše, kar lahko povzroči spremembe na mrežnici (krvavitev, raztrganine, odstop mrežnice).

Dejavniki tveganja

 • starost (pogosteje po 50. letu starosti),
 • posegi ( npr. po operaciji sive mrene, posegu z Nd-YAG laserjem),
 • vnetja,
 • kratkovidnost,
 • poškodbe oči

Znaki in simptomi

 • Bliskanje (v obliki strele, pojava močne svetlobe z določenega dela očesa) ljudje pogosteje opažajo proti večeru ali ob fizičnem
  naporu. Trajajo le nekaj sekund/minut in minejo, ko se stik med steklovino in mrežnico na mestu odstopa dokončno prekine.
 • Plavajoče motnjave v vidnem polju v obliki mušic, črtic, pajčevine, mreže in podobno. Sčasoma lahko te motnjave spreminjajo obliko, postanejo manj opazne ali jih nastane več.
 • Poslabšanje vida (redko). Če so sile vleka močnejše, lahko povzročijo krvavitve, raztrganino ali odstop mrežnice, kar pa lahko ogrozi vid.

Asteroidna hialoza

Posebno obliko motnjav predstavlja asteroidna hialoza. Tu se v steklovini kopičijo kalcij-lipidni kompleksi. Stanje je običajno asimptomatsko in se pojavi predvsem pri starejših pacientih. Tudi za asteroidno hialozo je značilno, da se motnjave v obliki drobnih pikic premikajo s premikanjem očesa, a se ne posedejo ob gravitaciji. Asteroidno hialozo največkrat odkrijemo naključno ob pregledu, na enem očesu, v obliki majhnih belkastih kristalov, ki spominjajo na »zvezdnato nebo«.

Diagnostika

Pri pojavu novo nastalega bliskanja, nenadnem povečanju motnjav v vidnem polju, hitrem nenadnem poslabšanju vida ali ob pojavu temne sence »zavese«, ki se ne premika, je vedno nujen pregled pri oftalmologu. Zdravnik pri razširjeni zenici pregleda očesno ozadje s posebno lečo in potrdi ali gre res le za odstop steklovine ali pa so ob tem prisotne tudi morebitne spremembe na mrežnici, ki bi zahtevale dodatno obravnavo oz. zdravljenje.

Zdravljenje motnjav v steklovini

 • Ne zdravimo. Motnjave v steklovini so ponavadi majhne in v tistem delu vidnega polja, kjer niso tako opazne oz. moteče. Na to vrsto motnjav se ljudje običajno hitro navadimo in jih čez čas niti ne opazimo več.
 • Laserska vitreoliza. Gre za neinvaziven poseg, kjer z laserskim žarkom pod mikroskopom, s kratkimi pulzi energije »razbijamo« zgostitve v steklovini, ki se kažejo v obliki  motnjav. Laserska vitreoliza je smiselna kadar gre za:
  – Kronične motnjave (>6 mesecev),
  – Weissov obroč (odstopla steklovina),
  – »ena« motnjava,
  – čista steklovina,
  – motnjava >2 mm stran od mrežnice,
  – motnjava >5 mm stran od očesne leče,
  – kadar imajo pacienti hude težave pri vožnji, branju, uporabi računalnika,
  ali so zaradi tega prisotne hude motnje koncentracije.
 • Vitrektomija je invazivni kirurški poseg, pri katerem z drobnimi inštrumenti steklovino (in s tem tudi prisotne motnjave) iz notranjosti očesa odstranimo. Kirurgi se za ta poseg, zaradi motnjav v steklovini, odločajo le izjemoma. Možni so namreč tudi zapleti kot so raztrganine mrežnice, odstop mrežnice, proliferativna vitreoretinopatija, žilnične krvavitve, krčenje rumene pege, hitrejše napredovanje sive mrene…

Zdravljenje odstopa steklovine

Odstopa steklovine se običajno ne zdravi (v kolikor ob pregledu očesnega ozadja zdravnik ne ugotavlja sprememb na mrežnici). Priporoča se počitek 2-3 tedne, če ob pregledu pacient navaja bliskanje. Predvsem je potrebno izogibanje težjim fizičnim naporom, dvigovanju težjih fizičnih bremen, napenjanju, sklanjanju in hitrim premikom glave. Zdravila v obliki tablet ali kapljic nimajo učinka na motnjave in odstop steklovine. Pacienta dodatno opozorimo na tako imenovane »alarmantne znake« v primeru katerih je potreben čimprejšnji ponovni pregled (nenadno poslabšanje vida, nenaden pojav večjega števila motnjav, temno senco oz. zavese pred očmi, povečane frekvence bliskanje).

V kolikor ob pregledu ugotavljamo raztrganine mrežnice, je potrebno lasersko zdravljenje sprememb, da preprečimo odstop mrežnice oz. v primeru, da je prisoten odstop mrežnice, je potrebno kirurško zdravljenje.

Izjave strank

 • Tanja P.
  "Pred 17 leti je dr. Irman iz Žalca lasersko operiral mojo hči, ki je imela že kar visoko dioptrijo, skoraj 5. Še danes je na O. Res se splača, kdor zmore ta strošek."

  Vir: Facebook
 • Irena Š.
  "Bila pred 15 leti in še vedno super vidim , vsa pohvala ekipi , priporočam"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Sandi P.
  "V torek sem bil pri njih za diobtrijo operiran tudi sam. Štiri dni po posegu normalno vozim in brez težav pišem po fb. Mojstri svojega poklica..."

  Vir: Facebook
 • Valeria M.
  "Že dvajset let cela smo družina oskrbljeni z lečami, očali in tudi operacijo. Kako pomembno je, da lahko nekomu tako zaupaš svoje zdravje."

  Vir: Facebook
 • Božana B.
  "Zelo zadovoljna z njihovimi storitvami,z njihovo pomočjo vidim kot v mladosti.(operatovna zamenjava leč obeh očes)"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Milan G.
  "Zelo zadovoljen in nimam besed."

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Vesna Č.
  "Pozdravljeni. Pred skoraj 16-imi leti ste me operirali in mi odpravili dioptrijo. Sedaj sem nazaj na očalah, vendar se vedno lahko opravljam vse brez očal, razen vožnja z avtomobilom. Tudi hčerka je zadovoljna, vedno se posvetite nam in se potrudite max. da bi nam ustregli. Hvala vam, saj ste najboljši daleč naokrog."

  Vir: Facebook
 • Rajka P.
  "Jaz sem zbrala pogum in se dala operirat in lahko samo pohvalim vse. če imaš dioptrijo - 20 in te porihtajo da si brez očal in brez vsakih problemov mislim da ni kaj dodati. Kdor se bo odločil za ordinacijo Irman se bo pravilno odločil. Vse čestitke celotni ekipi."

  Vir: Facebook
 • Aria V.
  "Če se kaj splača, se splača naložba v svoje zdravje. Očesni center Irman, hvaležna, zdaj vidim vse tisto, kar prej nisem."

  Vir: Facebook
 • Klavdija F.
  "Najboljša možna izbira Irman...jaz bila pred 20imi leti...občutek po operaciji pa neprecenljiv."

  Vir: Facebook
 • Brigita K.
  "Zadovoljna, super ekipa. Pohvale vsem skupaj."

  Vir: Facebook
 • Melita G.
  "Pohvale tudi z moje strani. Sicer nisem bila na operaciji, morda še kdaj bom, so mi pa pred časom priporočali, da se naj naročim za kontrolo in tam kupim leče (imam cilindre). Z njihovo pomočjo sem prvič lahko nosila leče z užitkom, bili so izredno prijazni, razumljivi in pripravljeni pomagati! Vzeli so si dovolj časa in se posvetili mojim očem. Tega ne doživis povsod 🙂 kapo dol 🙂"

  Vir: Facebook
 • Barbara B.
  " Smo leta 2021 in moj vid je še vedno odličen. Operacija je bila opravljena pred 22 leti."

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Marina V.
  "Operirana dve leti nazaj. Zelo zadovoljna, da kvalitete življenja sploh ne omenjam! Osebje strokovno, prijazno in srčno z dr. Ireno Irman Grčar na čelu."

  Vir: Facebook
 • Tea S.
  "Jaz bi pa želela pohvaliti dr. Grčarja. S sinom sva bila pri njemu na pregledu, ko je bil naš mali star 1,5 meseca in od takrat imamo redne kontrole pri njemu. Gospod Grčar je prijazen in umirjen, vzame si čas, da zadeve razloži, do otroškega pacienta pa nežen. Pohvalila bi tudi zdravstvenega tehnika v sprejemnem prostoru in njegov odnos in razumevanje ob nenadnih izpadih trme dvoletnikov 🙂"

  Vir: Facebook
 • Drago Š.
  "Bil na operaciji septembra 2018, sicer vstavitev očesne predleče, vendar sem z vsem skupaj izredno zadovoljen!"

  Vir: Facebook
 • Polona J.
  "Pri dr. Irmanu sem "spregledala" pred 12 leti, že takrat opravljeno profesionalno in še danes kot sokol!"

  Vir: Facebook
 • Helena B.
  "Jaz sem se ponovno rodila, vidim brez očal po vaši zaslugi dr. Irman...ČESTITKE....celotni vaši ekipi....HVALA.."

  Vir: Facebook
 • Slava M.
  "Bravo! Sem bila ena izmed prvih operirank, verjemite še zdaj drži, Prisegam na vaše storitve. Stokovnost, prijaznost skratka vse z veliko začetnico ... pa še boli nič ne ... Vse lepo vam želim."

  Vir: Facebook
 • Božana B.
  "Največja naložba, ki sem jo naredila zase. Operirana pred 2 letoma, zelo zadovoljna. Ne razumem, zakaj ljudje hodijo na Hrvaško, če imamo isti poseg lahko narejen doma (Irman) z boljšo kvaliteto in primerljivo ceno."

  Vir: Facebook
 • Milena C.
  "Bila sem na operaciji sive mrene in vstavili so mi multifokalne leče. Zelo sem zadovoljna in priporočam. Čestitke tudi dr. Grčarju, ki me je operiral!"

  Vir: Facebook
 • Jasna V.
  "Prezadovoljna po operaciji sploh če imaš visoko dioptrijo. Po štirih letih še vedno zelo zadovoljna. Vedno in povsod jih priporočam."

  Vir: Facebook
 • Alenka H.
  "Zadovoljna že nekaj let!"

  Vir: Facebook
 • Helena R.
  "Zelo zadovoljna z vašim delom, ki se strokoven, kvaliteten in kolektiv prijazen do uporabnikov."

  Vir: Facebook
 • Anja A.
  "Zeeeelooo zadovoljna z Vašimi storitvami!!! Iz ❤ Hvala!!!"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Metka V.
  "Kakšen napredek. Hvala ker se tako trudite poiskati rešitve tudi za nas ki vidimo malo. Brez vas bi bili popolnoma slepi. Vrhunska ekipa in vedno se z veseljem vračam samo k vam. LP"

  Vir: Facebook
 • Jože R.
  "Tudi jaz operiran pred več leti, hvala, še vedno zadovoljen - spregledal za vedno..."

  Vir: Facebook
 • Mateja Č.
  "Čestitke, zame NAJ NAJ okulistu. Sem že vrsto let njegova pacientka in sem zelo zadovoljna. Tudi operacijo sem uspešno prestala in sem že tri leta brez očal oz. leč. Res, zaupanja vreden doktor...Priporočam ga vsem, ki potrebujete pregled, zdravljenje, operacijo..."

  Vir: Facebook
 • Judita L.
  "Tudi jaz sem že 20 let zadovoljna s storitvami klinike Irman. Najprej z lasersko operacijo, nato pa še z operacijo sive mrene. Popolnoma jim zaupam!"

  Vir: Facebook
 • Sandra T.S.
  "Moj dragi je "spregledal" pri Irmanu pred 9 leti. Do danes vidi kot sokol in res popolna sprememba življenja na bolje. Najboljša investicija v življenju."

  Vir: Facebook
 • Marjetka R.
  "Dr. Irman je zakon. Po tem, ko je medicina nad menoj obupala, me je on rešil in me operiral. Danes živim novo življenje z novim vidom. Očala potrebujem le še za TV in vožnjo. Hvala!"

  Vir: Facebook
 • Branka Č.
  "Dr. Irmanu želim dober pogled in še veliko uspeha. Tudi jaz sem bila pri njemu na operaciji in sem zelo zadovoljna. Super ste!"

  Vir: Facebook
 • Selmi O.
  "Čestitke!! Vse dobro še naprej..vsem, sam sem bil operiran pri vas dr.Irman, leto in pol nazaj (prk)... Enkratna življenjsa izkušnja.. priporočam naprej.. Lepe pozdrave 🙂"

  Vir: Facebook
 • Maja Š.D.
  "Pri Irmanovih samo pozitivne izkušnje! Izkušeni, prijazni in zaupanja vredni."

  Vir: Facebook
 • Nermin K.
  "Vse pohvala celotnemu osebju klinike Irman. En mesec po uspešni operaciji počasi okrevam in čedalje bolje vidim. Hvala vam, da ste mi po 15-ih letih nošenja očal končno povrnili vid."

  Vir: Facebook
 • Anabella
  "Jaz sem opravila pri dr.Irmanu lasersko operacijo vida. Vse pohvale in veliko zadovoljstvo. 😅 Priporočam !!!"

  Vir: Facebook
 • Metka V.
  "Zelo vrhunsko cela ekipa. Meni so rešili svet. 💕"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Daša Z.
  "Pred skoraj 3 leti sem bila operirana pri njih. Kvaliteta življenja brez očal in leč je res dosti večja. Veliki strokovnjaki in zelo prijazni. Srečno!"

  Vir: Facebook
 • Gorazd A.
  "Pred leti sem bil na operaciji pri dr. Irmanu ... vrhunski strokovnjak, ki se pacientu resnično posveti...."

  Vir: Facebook
 • Irena Š.
  "Vse pohvale g. Irmanu, zelo zadovoljna pred 16 leti bila pri njih operirana, zmanjšanje dioptrije"

  Vir: Facebook
 • Katarina Š.
  "Oba z možem sva operirana v očesnem centru Irman in sva zeeeloo zadovoljna. Prijazno in strokovno osebje, dr. Irmanova je kot dobra vila takoj ji zaupaš..Priporočam jih povsod."

  Vir: Facebook
 • Peter S.
  "Iz lastnih izkušenj povem očesni center ki mu lahko zaupate delajo strokovno in prijazno osebje samo tako naprej."

  Vir: Facebook
 • Jasna V.
  "Po dolgih letih nošenja očal in leck sem pred dvemi leti imela operativno poseg zamenjave leč. Sedaj vidim bolj kot v mladosti. Hvaležna vrhunskim strokovnjakom. Zelo prijazno osebje. Hvala ker ste. 🍀"

  Vir: Objava na Facebook-u