KONTAKT
Očesni center Irman / Pogoste očesne bolezni / Slabovidnost pri otrocih

Kaj je slabovidnost?

Slabovidnost ali ambliopija je stanje očesa, ko je prisotno enostransko, redkeje obojestransko zmanjšanje (najboljše korigirane) vidne ostrine, pri čemer pa ni prisotno obolenje očesa ali vidne poti.

To pomeni, da kljub kateremukoli korektivnem pripomočku (npr. očala, kontaktne leče, refraktivna operacija …) in normalnemu očesu, vid/vidna ostrina ne bo 100% in bo vedno, ne glede na očesni pripomoček prisoten meglen vid.

Vzroki in simptomi

Slabovidnost je običajno posledica motnje v razvoju vida v otroštvu. Zaradi slabših pogojev vida (siva mrena, škiljenje, nistagmus refraktivna napaka…) se namreč center za vid z določenega očesa v možganih ne razvije popolnoma.

Otrok ali starši motnje vida običajno sami ne opazijo (razen če je povezana s škiljenjem). Tako najpogosteje slabovidnost odkrijemo slučajno pri sistematskih pregledih pri zdravniku pediatru.

Na slabovidnost je potrebno pomisliti pri vsakem otroku:

– ki škili in raje gleda zgolj z enim očesom,

– pri visoki daljnovidnosti,

– pri velikih razlikah v dioptriji,

– ko je astigmatizem večji kot 1,25 dioptrije,

– v družinah, kjer se pojavlja slabovidnost, škiljenje ali kaka druga očesna anomalija.

Odkrivanje pri otrocih do 3. leta starosti

Svetuje se, da starši že v prvem letu otrokove starosti poskusijo pokriti sprva eno, nato še drugo oko in pri tem opazujejo, kako se otrok vede. Če je vidna ostrina na obeh očesih podobna, se bo branil pokrivanja obeh očes ali pa se pokrivanju oči sploh ne bo upiral. Če pa gre za očitno razliko v vidni ostrini med obema očesoma, se bo otrok branil pokrivanja vedno le enega očesa. V tem primeru se svetuje, da se izbranega pediatra opozori na to. Po njegovi presoji pa se nato otroka napoti na pregled specialistu oftalmologu. Če v tem obdobju ni odkritih nobenih posebnosti, je zelo pomemben sistematični pregled v starosti treh let, ko se v pediatrični ambulanti preveri vidna ostrina.

Zdravljenje

Očala ali kontaktne leče. Kadar je vzrok slabovidnosti refraktivna napaka, se predpiše ustrezen očesni pripomoček. Najpogosteje so to očala, lahko pa tudi kontaktne leče. Pomembno je, da otrok očala ali kontaktne leče nosi redno. Tako namreč vzpostavimo osnovne pogoje za uspešen razvoj vida in vidne skorje.

Okluzija ali pokrivanje boljšega očesa je poleg optičnega pripomočka ena najbolj uspešnih metod zdravljenja slabovidnosti. Metoda se uspešno uporablja že več kot 250 let. Okluzija se lahko uporablja že pri otrocih, mlajših od enega leta. Pokrivanje očesa je bolj uspešno, če se terapija izvaja redno in se začne čim prej, najbolje do starosti 7-8 let. V tem času se namreč možgani najbolj intenzivno spreminjajo, rastejo, zorijo. Kasneje pa postane vidni sistem stabilnejši, nanj tako tudi z intenzivno terapijo (pokrivanjem) manj uspešno vplivamo.

Okluzija se izvaja na način, da s posebnimi okluderji (nalepke), pokrijemo boljše vidno oko, tako da je otroku onemogočeno kukanje preko robov nalepke. Otrok je tako prisiljen bolj intenzivno uporabljati t.i. leno- slabovidno oko. S tem se spodbuja razvoj področja možganske skorje, ki pripada določenemu očesu.

Ob pokrivanju otrok obvezno nosi tudi predpisana očala ali kontaktne leče.

Trajanje okluzije določi oftalmolog. Traja lahko nekaj ur dnevno ali pa celo ves čas, odvisno od tega, kako huda je slabovidnost in kako napreduje izboljševanje vidne ostrine na slabovidnem očesu.

Ko je boljše oko pokrito, otroka spodbujamo, da izvaja natančna dela, kot je barvanje pobarvank ali povezovanje točk med seboj. Tudi računalniške igrice imajo lahko pozitiven učinek. Na trgu so prisotni on-line programi za trening vida  (npr. Amblyoplay).

Trening vida v očesni ambulanti. Občasno je za boljši odgovor potreben intenzivnejši trening vida na aparatih v oftalmološki ambulanti.

Zdravljenje slabvidnosti je običajno dogotrajno. Potrebno je vztrajanje in redno spremljanje razvoja.

Sorodne storitve

Izjave strank

 • Barbara B.
  " Smo leta 2021 in moj vid je še vedno odličen. Operacija je bila opravljena pred 22 leti."

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Daša Z.
  "Pred skoraj 3 leti sem bila operirana pri njih. Kvaliteta življenja brez očal in leč je res dosti večja. Veliki strokovnjaki in zelo prijazni. Srečno!"

  Vir: Facebook
 • Irena Š.
  "Bila pred 15 leti in še vedno super vidim , vsa pohvala ekipi , priporočam"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Jože R.
  "Tudi jaz operiran pred več leti, hvala, še vedno zadovoljen - spregledal za vedno..."

  Vir: Facebook
 • Katarina Š.
  "Oba z možem sva operirana v očesnem centru Irman in sva zeeeloo zadovoljna. Prijazno in strokovno osebje, dr. Irmanova je kot dobra vila takoj ji zaupaš..Priporočam jih povsod."

  Vir: Facebook
 • Milena C.
  "Bila sem na operaciji sive mrene in vstavili so mi multifokalne leče. Zelo sem zadovoljna in priporočam. Čestitke tudi dr. Grčarju, ki me je operiral!"

  Vir: Facebook
 • Irena Š.
  "Vse pohvale g. Irmanu, zelo zadovoljna pred 16 leti bila pri njih operirana, zmanjšanje dioptrije"

  Vir: Facebook
 • Sandi P.
  "V torek sem bil pri njih za diobtrijo operiran tudi sam. Štiri dni po posegu normalno vozim in brez težav pišem po fb. Mojstri svojega poklica..."

  Vir: Facebook
 • Drago Š.
  "Bil na operaciji septembra 2018, sicer vstavitev očesne predleče, vendar sem z vsem skupaj izredno zadovoljen!"

  Vir: Facebook
 • Slava M.
  "Bravo! Sem bila ena izmed prvih operirank, verjemite še zdaj drži, Prisegam na vaše storitve. Stokovnost, prijaznost skratka vse z veliko začetnico ... pa še boli nič ne ... Vse lepo vam želim."

  Vir: Facebook
 • Marina V.
  "Operirana dve leti nazaj. Zelo zadovoljna, da kvalitete življenja sploh ne omenjam! Osebje strokovno, prijazno in srčno z dr. Ireno Irman Grčar na čelu."

  Vir: Facebook
 • Klavdija F.
  "Najboljša možna izbira Irman...jaz bila pred 20imi leti...občutek po operaciji pa neprecenljiv."

  Vir: Facebook
 • Anabella
  "Jaz sem opravila pri dr.Irmanu lasersko operacijo vida. Vse pohvale in veliko zadovoljstvo. 😅 Priporočam !!!"

  Vir: Facebook
 • Brigita K.
  "Zadovoljna, super ekipa. Pohvale vsem skupaj."

  Vir: Facebook
 • Metka V.
  "Kakšen napredek. Hvala ker se tako trudite poiskati rešitve tudi za nas ki vidimo malo. Brez vas bi bili popolnoma slepi. Vrhunska ekipa in vedno se z veseljem vračam samo k vam. LP"

  Vir: Facebook
 • Božana B.
  "Zelo zadovoljna z njihovimi storitvami,z njihovo pomočjo vidim kot v mladosti.(operatovna zamenjava leč obeh očes)"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Tea S.
  "Jaz bi pa želela pohvaliti dr. Grčarja. S sinom sva bila pri njemu na pregledu, ko je bil naš mali star 1,5 meseca in od takrat imamo redne kontrole pri njemu. Gospod Grčar je prijazen in umirjen, vzame si čas, da zadeve razloži, do otroškega pacienta pa nežen. Pohvalila bi tudi zdravstvenega tehnika v sprejemnem prostoru in njegov odnos in razumevanje ob nenadnih izpadih trme dvoletnikov 🙂"

  Vir: Facebook
 • Jasna V.
  "Prezadovoljna po operaciji sploh če imaš visoko dioptrijo. Po štirih letih še vedno zelo zadovoljna. Vedno in povsod jih priporočam."

  Vir: Facebook
 • Polona J.
  "Pri dr. Irmanu sem "spregledala" pred 12 leti, že takrat opravljeno profesionalno in še danes kot sokol!"

  Vir: Facebook
 • Judita L.
  "Tudi jaz sem že 20 let zadovoljna s storitvami klinike Irman. Najprej z lasersko operacijo, nato pa še z operacijo sive mrene. Popolnoma jim zaupam!"

  Vir: Facebook
 • Nermin K.
  "Vse pohvala celotnemu osebju klinike Irman. En mesec po uspešni operaciji počasi okrevam in čedalje bolje vidim. Hvala vam, da ste mi po 15-ih letih nošenja očal končno povrnili vid."

  Vir: Facebook
 • Branka Č.
  "Dr. Irmanu želim dober pogled in še veliko uspeha. Tudi jaz sem bila pri njemu na operaciji in sem zelo zadovoljna. Super ste!"

  Vir: Facebook
 • Alenka H.
  "Zadovoljna že nekaj let!"

  Vir: Facebook
 • Marjetka R.
  "Dr. Irman je zakon. Po tem, ko je medicina nad menoj obupala, me je on rešil in me operiral. Danes živim novo življenje z novim vidom. Očala potrebujem le še za TV in vožnjo. Hvala!"

  Vir: Facebook
 • Peter S.
  "Iz lastnih izkušenj povem očesni center ki mu lahko zaupate delajo strokovno in prijazno osebje samo tako naprej."

  Vir: Facebook
 • Gorazd A.
  "Pred leti sem bil na operaciji pri dr. Irmanu ... vrhunski strokovnjak, ki se pacientu resnično posveti...."

  Vir: Facebook
 • Jasna V.
  "Po dolgih letih nošenja očal in leck sem pred dvemi leti imela operativno poseg zamenjave leč. Sedaj vidim bolj kot v mladosti. Hvaležna vrhunskim strokovnjakom. Zelo prijazno osebje. Hvala ker ste. 🍀"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Božana B.
  "Največja naložba, ki sem jo naredila zase. Operirana pred 2 letoma, zelo zadovoljna. Ne razumem, zakaj ljudje hodijo na Hrvaško, če imamo isti poseg lahko narejen doma (Irman) z boljšo kvaliteto in primerljivo ceno."

  Vir: Facebook
 • Maja Š.D.
  "Pri Irmanovih samo pozitivne izkušnje! Izkušeni, prijazni in zaupanja vredni."

  Vir: Facebook
 • Milan G.
  "Zelo zadovoljen in nimam besed."

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Tanja P.
  "Pred 17 leti je dr. Irman iz Žalca lasersko operiral mojo hči, ki je imela že kar visoko dioptrijo, skoraj 5. Še danes je na O. Res se splača, kdor zmore ta strošek."

  Vir: Facebook
 • Melita G.
  "Pohvale tudi z moje strani. Sicer nisem bila na operaciji, morda še kdaj bom, so mi pa pred časom priporočali, da se naj naročim za kontrolo in tam kupim leče (imam cilindre). Z njihovo pomočjo sem prvič lahko nosila leče z užitkom, bili so izredno prijazni, razumljivi in pripravljeni pomagati! Vzeli so si dovolj časa in se posvetili mojim očem. Tega ne doživis povsod 🙂 kapo dol 🙂"

  Vir: Facebook
 • Mateja Č.
  "Čestitke, zame NAJ NAJ okulistu. Sem že vrsto let njegova pacientka in sem zelo zadovoljna. Tudi operacijo sem uspešno prestala in sem že tri leta brez očal oz. leč. Res, zaupanja vreden doktor...Priporočam ga vsem, ki potrebujete pregled, zdravljenje, operacijo..."

  Vir: Facebook
 • Helena B.
  "Jaz sem se ponovno rodila, vidim brez očal po vaši zaslugi dr. Irman...ČESTITKE....celotni vaši ekipi....HVALA.."

  Vir: Facebook
 • Aria V.
  "Če se kaj splača, se splača naložba v svoje zdravje. Očesni center Irman, hvaležna, zdaj vidim vse tisto, kar prej nisem."

  Vir: Facebook
 • Vesna Č.
  "Pozdravljeni. Pred skoraj 16-imi leti ste me operirali in mi odpravili dioptrijo. Sedaj sem nazaj na očalah, vendar se vedno lahko opravljam vse brez očal, razen vožnja z avtomobilom. Tudi hčerka je zadovoljna, vedno se posvetite nam in se potrudite max. da bi nam ustregli. Hvala vam, saj ste najboljši daleč naokrog."

  Vir: Facebook
 • Helena R.
  "Zelo zadovoljna z vašim delom, ki se strokoven, kvaliteten in kolektiv prijazen do uporabnikov."

  Vir: Facebook
 • Selmi O.
  "Čestitke!! Vse dobro še naprej..vsem, sam sem bil operiran pri vas dr.Irman, leto in pol nazaj (prk)... Enkratna življenjsa izkušnja.. priporočam naprej.. Lepe pozdrave 🙂"

  Vir: Facebook
 • Valeria M.
  "Že dvajset let cela smo družina oskrbljeni z lečami, očali in tudi operacijo. Kako pomembno je, da lahko nekomu tako zaupaš svoje zdravje."

  Vir: Facebook
 • Rajka P.
  "Jaz sem zbrala pogum in se dala operirat in lahko samo pohvalim vse. če imaš dioptrijo - 20 in te porihtajo da si brez očal in brez vsakih problemov mislim da ni kaj dodati. Kdor se bo odločil za ordinacijo Irman se bo pravilno odločil. Vse čestitke celotni ekipi."

  Vir: Facebook
 • Anja A.
  "Zeeeelooo zadovoljna z Vašimi storitvami!!! Iz ❤ Hvala!!!"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Metka V.
  "Zelo vrhunsko cela ekipa. Meni so rešili svet. 💕"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Sandra T.S.
  "Moj dragi je "spregledal" pri Irmanu pred 9 leti. Do danes vidi kot sokol in res popolna sprememba življenja na bolje. Najboljša investicija v življenju."

  Vir: Facebook