KONTAKT
Očesni center Irman / Pogoste očesne bolezni / Slabovidnost pri odraslih

Kaj je slabovidnost?

Ambliopia je strokovni izraz za slabovidnost. To je očesno stanje, kjer kljub optimalni korekciji z očali/kontaktnimi lečami/operacijo, vidne ostrine ne moremo izboljšati. Večinoma slabovidnost opisujemo pri otrocih, a če le-ta ni pravilno prepoznana in zdravljena v otroških letih, pripelje do trajne slabovidnosti v odrasli dobi.

Ocenjujemo, da je slabovidnost prisotna pri 1-3% odraslih. Največkrat je posledica nezdravljene oz. slabo zdravljenje anizometropije ali škiljenja v otroštvu. Pri nekaterih ljudeh je stopnja ambliopije zanemarljiva (poslabšanje vida le za nekaj odstotkov) in ne vpliva pomembno na kvaliteto življenja, pri drugih pa lahko pomeni, da imajo zato le eno funkcionalno oko, kar lahko vpliva na težave pri vožnji, branju, pri izbiri poklica, pri nalogah kjer se zahteva dober globinski vid in dobra vidna ostrina… Zelo pomemben je tudi psiholoških vidik slabovidnosti, saj so slabovidni ljudje praviloma bolj zaskrbljeni glede varnosti in zdravja njihovega boljšega očesa, pojavi se občutek krivde, da niso upoštevali zdravljenja v otroštvu ali čutijo obžalovanje, da stanje ni bilo pravi čas ugotovljeno in ustrezno zdravljeno.

Otroci se ponavadi ne pritožujejo, da slabo vidijo, zlasti ker je največkrat prizadeto le eno oko. Pogosto pa se stanja ne zavedajo niti odrasli, dokler ne pokrijejo eno oko ali imajo usmerjen očesni pregled, splošni pregled celotnega telesa, pregled za podaljšanje vozniškega dovoljenja, poškodbo enega očesa itd. Pri očesnem pregledu v očesnem statusu ni videti patologije. Oko je normalno, a kljub temu ni bilo sposobno razviti normalnega vida.

Vzroki za slabovidnost

Vzroki za slabovidnost pri odraslih so lahko:

 • nekorigirana refraktivna napaka – dioptrija (daljnovidnost, kratkovidnost, astigmatizem, anizometropija – velika razlika med dioptrijama obeh oči)
 • škiljenje (Pri škiljenju možgani na začetku vidijo dvojno sliko, kar jih moti, zato začnejo izklapljati sliko iz enega očesa. Večina vidnih informacij v očesu tako prevzame t.i.
  vodilno/dominantno oko. Škiljenje se lahko pojavi že v otroštvu, lahko pa tudi po možganski kapi, ali zaradi motnje v prekrvavitvi očesnih mišic in živcev, ki jih oskrbujejo zaradi
  sladkorne bolezni, povišanega krvnega tlak, zaradi poškodbe možganskih živcev, zaradi bolezni ščitnice, tumorjev možganskega debla … )
 • strukturna okvara očesa iz otroštva, ki jo sicer odpravimo (siva mrena, izrazita ptoza vek, poškodba in s tem brazgotine roženice, tumorji vek …)

Zdravljenje slabovidnosti

 • kirurška odstranitev vzroka, kot je operacija sive mrene, korekcija ptoze ipd.
 • predpis ustreznih korekcijskih očal ali kontaktnih leč.
 • spodbujanje delovanja slabovidnega očesa:
  – pokrivanje boljšega očesa (patching),
  – prehodno poslabšanje vida dominantnega očesa s kapljicami, stekli, lečami,
  – vaje (na aparatih v ambulanti, vaje na računalniku).
 • Bynocs AmblyGo več o programu

Prej kot najdemo vzrok, boljši je uspeh zdravljenja. Zdravljenje je predvsem bolj uspešno, če ga začnemo zgodaj v otroški dobi, ko se povezave med delovanjem oči in možgani najbolj intenzivno razvijajo. Dolgo je veljalo, da je slabovidnost možno zdraviti le pri otrocih. Sedaj pa študije kažejo, da lahko s primernim načinom zdravljenja, dobimo vidne rezultate tudi pri zdravljenju odraslih ljudi. Zaradi plastičnosti možganov se tako imenovan vizualni okvir, ki ga sestavljajo um, oči in vidne poti, lahko ponovno spodbudi.

Zavedati se je potrebno, da je pri tem potrebna motivacija in vztrajnost, saj je pri odraslih zdravljenje dolgotrajnejše kot pri otrocih. Ker je vsak pacient svoj individuum, je potrebno individualno ovrednotenje stopnje ambliopije s funkcionalnimi testi vida. Rezultati nam potem pomagajo pri načrtovanju ustreznega načina zdravljenja in določanju pričakovane
stopnje izboljšanja stanja.

Sorodne storitve

Izjave strank

 • Sandi P.
  "V torek sem bil pri njih za diobtrijo operiran tudi sam. Štiri dni po posegu normalno vozim in brez težav pišem po fb. Mojstri svojega poklica..."

  Vir: Facebook
 • Metka V.
  "Zelo vrhunsko cela ekipa. Meni so rešili svet. 💕"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Božana B.
  "Največja naložba, ki sem jo naredila zase. Operirana pred 2 letoma, zelo zadovoljna. Ne razumem, zakaj ljudje hodijo na Hrvaško, če imamo isti poseg lahko narejen doma (Irman) z boljšo kvaliteto in primerljivo ceno."

  Vir: Facebook
 • Helena B.
  "Jaz sem se ponovno rodila, vidim brez očal po vaši zaslugi dr. Irman...ČESTITKE....celotni vaši ekipi....HVALA.."

  Vir: Facebook
 • Melita G.
  "Pohvale tudi z moje strani. Sicer nisem bila na operaciji, morda še kdaj bom, so mi pa pred časom priporočali, da se naj naročim za kontrolo in tam kupim leče (imam cilindre). Z njihovo pomočjo sem prvič lahko nosila leče z užitkom, bili so izredno prijazni, razumljivi in pripravljeni pomagati! Vzeli so si dovolj časa in se posvetili mojim očem. Tega ne doživis povsod 🙂 kapo dol 🙂"

  Vir: Facebook
 • Marina V.
  "Operirana dve leti nazaj. Zelo zadovoljna, da kvalitete življenja sploh ne omenjam! Osebje strokovno, prijazno in srčno z dr. Ireno Irman Grčar na čelu."

  Vir: Facebook
 • Selmi O.
  "Čestitke!! Vse dobro še naprej..vsem, sam sem bil operiran pri vas dr.Irman, leto in pol nazaj (prk)... Enkratna življenjsa izkušnja.. priporočam naprej.. Lepe pozdrave 🙂"

  Vir: Facebook
 • Peter S.
  "Iz lastnih izkušenj povem očesni center ki mu lahko zaupate delajo strokovno in prijazno osebje samo tako naprej."

  Vir: Facebook
 • Helena R.
  "Zelo zadovoljna z vašim delom, ki se strokoven, kvaliteten in kolektiv prijazen do uporabnikov."

  Vir: Facebook
 • Klavdija F.
  "Najboljša možna izbira Irman...jaz bila pred 20imi leti...občutek po operaciji pa neprecenljiv."

  Vir: Facebook
 • Sandra T.S.
  "Moj dragi je "spregledal" pri Irmanu pred 9 leti. Do danes vidi kot sokol in res popolna sprememba življenja na bolje. Najboljša investicija v življenju."

  Vir: Facebook
 • Polona J.
  "Pri dr. Irmanu sem "spregledala" pred 12 leti, že takrat opravljeno profesionalno in še danes kot sokol!"

  Vir: Facebook
 • Maja Š.D.
  "Pri Irmanovih samo pozitivne izkušnje! Izkušeni, prijazni in zaupanja vredni."

  Vir: Facebook
 • Brigita K.
  "Zadovoljna, super ekipa. Pohvale vsem skupaj."

  Vir: Facebook
 • Branka Č.
  "Dr. Irmanu želim dober pogled in še veliko uspeha. Tudi jaz sem bila pri njemu na operaciji in sem zelo zadovoljna. Super ste!"

  Vir: Facebook
 • Judita L.
  "Tudi jaz sem že 20 let zadovoljna s storitvami klinike Irman. Najprej z lasersko operacijo, nato pa še z operacijo sive mrene. Popolnoma jim zaupam!"

  Vir: Facebook
 • Tanja P.
  "Pred 17 leti je dr. Irman iz Žalca lasersko operiral mojo hči, ki je imela že kar visoko dioptrijo, skoraj 5. Še danes je na O. Res se splača, kdor zmore ta strošek."

  Vir: Facebook
 • Rajka P.
  "Jaz sem zbrala pogum in se dala operirat in lahko samo pohvalim vse. če imaš dioptrijo - 20 in te porihtajo da si brez očal in brez vsakih problemov mislim da ni kaj dodati. Kdor se bo odločil za ordinacijo Irman se bo pravilno odločil. Vse čestitke celotni ekipi."

  Vir: Facebook
 • Mateja Č.
  "Čestitke, zame NAJ NAJ okulistu. Sem že vrsto let njegova pacientka in sem zelo zadovoljna. Tudi operacijo sem uspešno prestala in sem že tri leta brez očal oz. leč. Res, zaupanja vreden doktor...Priporočam ga vsem, ki potrebujete pregled, zdravljenje, operacijo..."

  Vir: Facebook
 • Jože R.
  "Tudi jaz operiran pred več leti, hvala, še vedno zadovoljen - spregledal za vedno..."

  Vir: Facebook
 • Božana B.
  "Zelo zadovoljna z njihovimi storitvami,z njihovo pomočjo vidim kot v mladosti.(operatovna zamenjava leč obeh očes)"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Irena Š.
  "Bila pred 15 leti in še vedno super vidim , vsa pohvala ekipi , priporočam"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Anja A.
  "Zeeeelooo zadovoljna z Vašimi storitvami!!! Iz ❤ Hvala!!!"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Jasna V.
  "Po dolgih letih nošenja očal in leck sem pred dvemi leti imela operativno poseg zamenjave leč. Sedaj vidim bolj kot v mladosti. Hvaležna vrhunskim strokovnjakom. Zelo prijazno osebje. Hvala ker ste. 🍀"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Aria V.
  "Če se kaj splača, se splača naložba v svoje zdravje. Očesni center Irman, hvaležna, zdaj vidim vse tisto, kar prej nisem."

  Vir: Facebook
 • Jasna V.
  "Prezadovoljna po operaciji sploh če imaš visoko dioptrijo. Po štirih letih še vedno zelo zadovoljna. Vedno in povsod jih priporočam."

  Vir: Facebook
 • Vesna Č.
  "Pozdravljeni. Pred skoraj 16-imi leti ste me operirali in mi odpravili dioptrijo. Sedaj sem nazaj na očalah, vendar se vedno lahko opravljam vse brez očal, razen vožnja z avtomobilom. Tudi hčerka je zadovoljna, vedno se posvetite nam in se potrudite max. da bi nam ustregli. Hvala vam, saj ste najboljši daleč naokrog."

  Vir: Facebook
 • Barbara B.
  " Smo leta 2021 in moj vid je še vedno odličen. Operacija je bila opravljena pred 22 leti."

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Anabella
  "Jaz sem opravila pri dr.Irmanu lasersko operacijo vida. Vse pohvale in veliko zadovoljstvo. 😅 Priporočam !!!"

  Vir: Facebook
 • Tea S.
  "Jaz bi pa želela pohvaliti dr. Grčarja. S sinom sva bila pri njemu na pregledu, ko je bil naš mali star 1,5 meseca in od takrat imamo redne kontrole pri njemu. Gospod Grčar je prijazen in umirjen, vzame si čas, da zadeve razloži, do otroškega pacienta pa nežen. Pohvalila bi tudi zdravstvenega tehnika v sprejemnem prostoru in njegov odnos in razumevanje ob nenadnih izpadih trme dvoletnikov 🙂"

  Vir: Facebook
 • Drago Š.
  "Bil na operaciji septembra 2018, sicer vstavitev očesne predleče, vendar sem z vsem skupaj izredno zadovoljen!"

  Vir: Facebook
 • Metka V.
  "Kakšen napredek. Hvala ker se tako trudite poiskati rešitve tudi za nas ki vidimo malo. Brez vas bi bili popolnoma slepi. Vrhunska ekipa in vedno se z veseljem vračam samo k vam. LP"

  Vir: Facebook
 • Valeria M.
  "Že dvajset let cela smo družina oskrbljeni z lečami, očali in tudi operacijo. Kako pomembno je, da lahko nekomu tako zaupaš svoje zdravje."

  Vir: Facebook
 • Nermin K.
  "Vse pohvala celotnemu osebju klinike Irman. En mesec po uspešni operaciji počasi okrevam in čedalje bolje vidim. Hvala vam, da ste mi po 15-ih letih nošenja očal končno povrnili vid."

  Vir: Facebook
 • Irena Š.
  "Vse pohvale g. Irmanu, zelo zadovoljna pred 16 leti bila pri njih operirana, zmanjšanje dioptrije"

  Vir: Facebook
 • Milena C.
  "Bila sem na operaciji sive mrene in vstavili so mi multifokalne leče. Zelo sem zadovoljna in priporočam. Čestitke tudi dr. Grčarju, ki me je operiral!"

  Vir: Facebook
 • Milan G.
  "Zelo zadovoljen in nimam besed."

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Katarina Š.
  "Oba z možem sva operirana v očesnem centru Irman in sva zeeeloo zadovoljna. Prijazno in strokovno osebje, dr. Irmanova je kot dobra vila takoj ji zaupaš..Priporočam jih povsod."

  Vir: Facebook
 • Gorazd A.
  "Pred leti sem bil na operaciji pri dr. Irmanu ... vrhunski strokovnjak, ki se pacientu resnično posveti...."

  Vir: Facebook
 • Marjetka R.
  "Dr. Irman je zakon. Po tem, ko je medicina nad menoj obupala, me je on rešil in me operiral. Danes živim novo življenje z novim vidom. Očala potrebujem le še za TV in vožnjo. Hvala!"

  Vir: Facebook
 • Alenka H.
  "Zadovoljna že nekaj let!"

  Vir: Facebook
 • Slava M.
  "Bravo! Sem bila ena izmed prvih operirank, verjemite še zdaj drži, Prisegam na vaše storitve. Stokovnost, prijaznost skratka vse z veliko začetnico ... pa še boli nič ne ... Vse lepo vam želim."

  Vir: Facebook
 • Daša Z.
  "Pred skoraj 3 leti sem bila operirana pri njih. Kvaliteta življenja brez očal in leč je res dosti večja. Veliki strokovnjaki in zelo prijazni. Srečno!"

  Vir: Facebook