KONTAKT
Očesni center Irman / Pogoste očesne bolezni / Vnetja oči

Rdeče oko

Akutno rdeče oko je stanje, ki zahteva čimprejšnjo obravnavo pri osebnem zdravniku in po njegovi presoji nadaljno obravnavo pri specialistu okulistu, zlasti če stanje spremlja poslabšanje vida.

Poteka kot pordelost vek in/ali veznice, stanje lahko spremlja neudobje oz. bolečina različne stopnje.  Vzroki so najrazličnejši. Najpogostejši je virusno vnetje veznice (konjungtivitis), pri katerem je dovolj že spiranje s fiziološko raztopino in skrb za higieno, da se bolezen ne prenese na drugo oko ali človeka. V času cvetenja trav se pogosto pojavlja alergijski konjungtivitis, ki ga zdravimo z pritivnetnimi in protialergijskimi zdravili.

Resnejša stanja so razne poškodbe, vnetja globljih predelov očesa, akutno zvišan očesni tlak…,  ki jih po navadi spremlja poslabšanje vida in hujše bolečine. Ta stanja zahtevajo kompleksnejši pregled in obravnavo pri okulistu.

Blefaritis, suho oko

Blefaritis je strokovni izraz, ki opisuje vnetje vek. Glede na vzrok vnetja je lahko blefaritis posledica okužbe z mikroorganizmi, posledica alergije ipd. V tem sestavku pa opisujemo predvsem kronično obliko vnetja vek pri odraslih, ki  prizadene robove vek, pogosto tudi izvodila Meibomovih žlez. Vnetje je pogostejše pri bolnikih s seboroičnim dermatitisom, rozaceo in alergikih.  Zdravljenje je dolgotrajno in zahteva veliko mero vztrajnosti in potrpežljivosti.

Značilni znaki in simptomi kroničnega blefaritisa so  pordeli robovi vek, srbeče veke, rdeče in utrujene oči, zaspančki v notranjem kotu očesa zlasti zjutraj, luskice-zasušen izcedek na robovih vek in ob trepalnicah, dražeč, pekoč občutek v očeh, občutek tujka, pogosto solzenje, občutljivost na svetlobo, pogosti pojav ječmenkov.

Najpomembnejši postopek v procesu zdravljenja blefaritisa je nega vek, ki jo bolnik izvaja redno in dolgoročno. Kadar je vnetje izrazitejše in/ali  so prisotni znaki spremenjenega  razmerja med bakterijam na robovih vek in v očesnih izločkih, lahko v zdravljenje prehodno vključimo tudi protivnetna in protimikrobna sredstva. Redna uporaba omega-3 maščobnih kislin vpliva na zmanjšanje vnetja ter poveča stabilnost solznega filma. Z umetnimi solzami simptomatsko zdravimo nestabilen solzni film. Redko je potrebna tudi kirurška oskrba ali sondiranje izvodil meibomovih žlez.

Nega vek vključuje gretje vek, čiščenje robov vek ter masažo robov vek.

 1. Gretje vek ( suho gretje vek, topli obkladki).
  Z gretjem vek zmehčamo izloček v Meibomovih žlezah na robovih vek. S tem pospešimo izločanje iz le-teh ter hkrati zmehčamo luskice in obloge ob korenu trepalnic. Veke grejemo s suhimi obkladki (blazinice za gretje vek, blazinice polnjene z gelom, topla čista brisača ali prelikan robec ipd.). Uležemo se, zapremo oči ter na veke položimo grelno blazinico s  temperaturo okoli 40 °C za 15 do 20 minut.
 2. Čiščenje robov vek.
  Enkrat do dvakrat dnevno si robove vek nežno, a temeljito očistimo s pomočjo vatiranih paličic ali zložencev prepojenih s tekočino, šamponom za čiščenje vek ali posebnimi robčki za čiščenje robov vek ( npr. Blephaclean).
 3. Masaža robov vek.
  Potem ko smo veke ogreli, pred ali med samim čiščenjem veke nežno masiramo navpično proti robu veke ter vodoravno med trepalnicami. Izogibati se je potrebno močnemu pritisku na oko.

 

Antibiotiki

Protimikrobna zdravila so namenjena zdravljenju tistih oblik blefaritisa, kjer je v ospredju nesorazmerje v sestavi očesne bakterijske flore. Priporoča se terapija z antibiotičnim mazilom, ki ga razmažemo po robovih vek med trepalnicami zvečer pred spanjem vsakodnevno 14 dni. Glede na klinično sliko pa lahko očesni zdravnik predpiše tudi antibiotik v obliki kapljic (Azyter). Kapljice aplicirate 2 krat dnevno 3 dni.


Protivnetna zdravila

Ob izrazitem vnetju očesne površine, zlasti takrat ko je ogrožena tudi roženica, priporočamo terapijo s kapljicami s protivnetnim delovanjem (npr. Maxitrol, Lotemax, Flarex). Kapljice vam predpiše zdravnik in jih je potrebno uporabljati le v skladu z njegovimi navodili . Kronična uporaba protivnetnih zdravil se odsvetuje. Protivnetna zdravila ukinjamo postopoma. Po prenehanju uporabe se lahko prehodno poveča rdečina očesa in ojačajo neprijetni simptomi.


Umetne solze

Vnetje vek spremeni normalno sestavo solz. Solzni film je nestabilen. Pojavi se občutek peska v očeh. S pomočjo umetnih solz (to je raztopina, ki je sestavljena tako, da je čimbolj podobna sestavi človeških naravnih solz) očesni sluznici vračamo tekočino, ki jo potrebuje za normalno delovanje. Solze nadomeščamo po potrebi oz. po navodilih lečečega očesnega zdravnika. Priporočamo uporabo solz brez konzervansov ali tistih, katerih konzervans ob stiku z UV svetlobo razpade. Ob zamašenih meibomovih žlezah svetujemo uporabo solz, ki nadomeščajo tudi maščobni del solznega filma ( npr. Systane BALANCE…)


Omega-3 maščobne kisline

Omega 3 maščobne kisline predvsem DHA (docosahexaenoična kislina) in EPA (Eicosapentaenoična kislina) sta dve od treh omega-3 maščobnih kislin, ki jih telo ne more samo zgraditi in jih je potrebno pridobiti s hrano (ribje olje predvsem majhnih morskih rib). Omenjene maščobe vplivajo na metabolizem vnetnih dejavnikov in le tega zmanjšujejo. Dokazano izboljšajo simptome in znake suhega očesa in  blefaritisa. Priporočljivo je uživanje  1000 mg Omega-3 maščob dnevno (npr. Systane vitamin).

Če se s posebnimi testi izmeri premajhno produkcijo naravnih solz, pride v poštev tudi implantacija posebnih čepkov v solzevode, ki preprečujejo prehitro odtekanje solz iz očesa.

Izjave strank

 • Metka V.
  "Zelo vrhunsko cela ekipa. Meni so rešili svet. 💕"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Sandi P.
  "V torek sem bil pri njih za diobtrijo operiran tudi sam. Štiri dni po posegu normalno vozim in brez težav pišem po fb. Mojstri svojega poklica..."

  Vir: Facebook
 • Jasna V.
  "Po dolgih letih nošenja očal in leck sem pred dvemi leti imela operativno poseg zamenjave leč. Sedaj vidim bolj kot v mladosti. Hvaležna vrhunskim strokovnjakom. Zelo prijazno osebje. Hvala ker ste. 🍀"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Slava M.
  "Bravo! Sem bila ena izmed prvih operirank, verjemite še zdaj drži, Prisegam na vaše storitve. Stokovnost, prijaznost skratka vse z veliko začetnico ... pa še boli nič ne ... Vse lepo vam želim."

  Vir: Facebook
 • Božana B.
  "Zelo zadovoljna z njihovimi storitvami,z njihovo pomočjo vidim kot v mladosti.(operatovna zamenjava leč obeh očes)"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Anabella
  "Jaz sem opravila pri dr.Irmanu lasersko operacijo vida. Vse pohvale in veliko zadovoljstvo. 😅 Priporočam !!!"

  Vir: Facebook
 • Rajka P.
  "Jaz sem zbrala pogum in se dala operirat in lahko samo pohvalim vse. če imaš dioptrijo - 20 in te porihtajo da si brez očal in brez vsakih problemov mislim da ni kaj dodati. Kdor se bo odločil za ordinacijo Irman se bo pravilno odločil. Vse čestitke celotni ekipi."

  Vir: Facebook
 • Maja Š.D.
  "Pri Irmanovih samo pozitivne izkušnje! Izkušeni, prijazni in zaupanja vredni."

  Vir: Facebook
 • Tanja P.
  "Pred 17 leti je dr. Irman iz Žalca lasersko operiral mojo hči, ki je imela že kar visoko dioptrijo, skoraj 5. Še danes je na O. Res se splača, kdor zmore ta strošek."

  Vir: Facebook
 • Sandra T.S.
  "Moj dragi je "spregledal" pri Irmanu pred 9 leti. Do danes vidi kot sokol in res popolna sprememba življenja na bolje. Najboljša investicija v življenju."

  Vir: Facebook
 • Milena C.
  "Bila sem na operaciji sive mrene in vstavili so mi multifokalne leče. Zelo sem zadovoljna in priporočam. Čestitke tudi dr. Grčarju, ki me je operiral!"

  Vir: Facebook
 • Marjetka R.
  "Dr. Irman je zakon. Po tem, ko je medicina nad menoj obupala, me je on rešil in me operiral. Danes živim novo življenje z novim vidom. Očala potrebujem le še za TV in vožnjo. Hvala!"

  Vir: Facebook
 • Mateja Č.
  "Čestitke, zame NAJ NAJ okulistu. Sem že vrsto let njegova pacientka in sem zelo zadovoljna. Tudi operacijo sem uspešno prestala in sem že tri leta brez očal oz. leč. Res, zaupanja vreden doktor...Priporočam ga vsem, ki potrebujete pregled, zdravljenje, operacijo..."

  Vir: Facebook
 • Vesna Č.
  "Pozdravljeni. Pred skoraj 16-imi leti ste me operirali in mi odpravili dioptrijo. Sedaj sem nazaj na očalah, vendar se vedno lahko opravljam vse brez očal, razen vožnja z avtomobilom. Tudi hčerka je zadovoljna, vedno se posvetite nam in se potrudite max. da bi nam ustregli. Hvala vam, saj ste najboljši daleč naokrog."

  Vir: Facebook
 • Branka Č.
  "Dr. Irmanu želim dober pogled in še veliko uspeha. Tudi jaz sem bila pri njemu na operaciji in sem zelo zadovoljna. Super ste!"

  Vir: Facebook
 • Helena B.
  "Jaz sem se ponovno rodila, vidim brez očal po vaši zaslugi dr. Irman...ČESTITKE....celotni vaši ekipi....HVALA.."

  Vir: Facebook
 • Melita G.
  "Pohvale tudi z moje strani. Sicer nisem bila na operaciji, morda še kdaj bom, so mi pa pred časom priporočali, da se naj naročim za kontrolo in tam kupim leče (imam cilindre). Z njihovo pomočjo sem prvič lahko nosila leče z užitkom, bili so izredno prijazni, razumljivi in pripravljeni pomagati! Vzeli so si dovolj časa in se posvetili mojim očem. Tega ne doživis povsod 🙂 kapo dol 🙂"

  Vir: Facebook
 • Selmi O.
  "Čestitke!! Vse dobro še naprej..vsem, sam sem bil operiran pri vas dr.Irman, leto in pol nazaj (prk)... Enkratna življenjsa izkušnja.. priporočam naprej.. Lepe pozdrave 🙂"

  Vir: Facebook
 • Anja A.
  "Zeeeelooo zadovoljna z Vašimi storitvami!!! Iz ❤ Hvala!!!"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Gorazd A.
  "Pred leti sem bil na operaciji pri dr. Irmanu ... vrhunski strokovnjak, ki se pacientu resni;no posveti...."

  Vir: Facebook
 • Tea S.
  "Jaz bi pa želela pohvaliti dr. Grčarja. S sinom sva bila pri njemu na pregledu, ko je bil naš mali star 1,5 meseca in od takrat imamo redne kontrole pri njemu. Gospod Grčar je prijazen in umirjen, vzame si čas, da zadeve razloži, do otroškega pacienta pa nežen. Pohvalila bi tudi zdravstvenega tehnika v sprejemnem prostoru in njegov odnos in razumevanje ob nenadnih izpadih trme dvoletnikov 🙂"

  Vir: Facebook
 • Milan G.
  "Zelo zadovoljen in nimam besed."

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Barbara B.
  " Smo leta 2021 in moj vid je še vedno odličen. Operacija je bila opravljena pred 22 leti."

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Nermin K.
  "Vse pohvala celotnemu osebju klinike Irman. En mesec po uspešni operaciji počasi okrevam in čedalje bolje vidim. Hvala vam, da ste mi po 15-ih letih nošenja očal končno povrnili vid."

  Vir: Facebook
 • Irena Š.
  "Bila pred 15 leti in še vedno super vidim , vsa pohvala ekipi , priporočam"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Polona J.
  "Pri dr. Irmanu sem "spregledala" pred 12 leti, že takrat opravljeno profesionalno in še danes kot sokol!"

  Vir: Facebook