fbpx
KONTAKT
Očesni center Irman / Očesni pregledi / Suho oko

 

Suho oko oz. sindrom suhega očesa je zelo pogosta, običajno kronična očesna bolezen, pri kateri se solze ne tvorijo dovolj učinkovito (motnja v nastajanju solz/ hiposekrecijska oblika suhega očesa) in/ali solze prehitro izhlapijo s površine očesa (motnja v sestavi solz/evaporativna oblika suhega očesa). Je bolezen, ki se kaže na različne načine in ima lahko veliko različnih vzrokov. Pomembno je, da suho oko pravočasno prepoznamo in ustrezno zdravimo. Če ne ravnamo pravilno in težavam ne namenimo ustrezne pozornosti, to sčasoma vodi v poškodbe površine očesa. Suho oko lahko močno vpliva na kakovost življenja.

Simptomi suhega očesa

Simptomi sindroma suhega očesa so raznoliki. Najpogosteje se pojavi:

 • Občutek peska, tujka v očeh.
 • Srbečica okrog veke, izcedek.
 • Zaspano oko, ki zjutraj težje odpremo.
 • Oko je pordelo, srbeče, pekoče
 • Prisoten je občutek razdraženosti, utrujenosti, nelagodja
 • Vidna ostrina niha.
 • Svetlobna občutljivost. Pekoč, razdražen občutek.
 • Boleča, rdeča in vneta veka.
 • Povečani sta občutljivost in nelagodje ob nošnji kontaktnih leč.

Zelo pogosto suho oko spremlja tudi nenadno poudarjeno solzenje (zlasti ob spremembi temperature, branju, gledanju v ekran, prepihu). Kljub temu, da se oko solzi, temu stanju pravimo suho oko, saj je razlog za poudarjeno solzenje namreč refleksni odziv očesa ob izsušitvi očesne površine. Oko tako sproži hitro produkcijo refleksnih solz, ki pa so sestavljene drugače kot običajne solze in zelo hitro izhlapijo iz očesne površine. Očesna površina tako ostane slabše zaščitena.

Zgodnje, blažje oblike suhega očesa navadno ne povzročajo trajnih sprememb očesne površine. Pri napredovalem suhem očesu je vnetje bolj izrazito. Opazijo se ranice na površini veznice in roženice. Vid je slabši. Pojavljajo se brazgotine.

Kaj so solze
Vzroki sindroma suhega očesa
Kako suho oko odkrijemo?

Osnovni principi zdravljenja

Sindrom suhega očesa je večinoma kronična bolezen s številnimi vzroki, ki jih običajno ne moremo popolnoma odpraviti. Imamo pa veliko možnosti za lajšanje težav in preprečevanje hudih okvar očesne površine. Osnovni namen zdravljenja je vzpostavitev čim boljšega solznega filma, s tem zmanjšanje vnetja in normalizacijo obnavljanja očesne površine, da bolnik nima težav in dobro vidi. Učinkovito zdravljenje se začne s specializiranim očesnim pregledom. Glede na vzroke in stopnjo bolezni, se nato svetuje ustrezno zdravljenje. Uspešnost zdravljenja je odvisna tudi od tega, ali pacient upošteva navodila očesnega specialista. Zelo pomembno je, da pacient pri zdravljenju vztraja.

Umetne solze oz. vlažilne kapljice za oči
Gretje vek
Toaleta vek
Omega-3-maščobne kisline
Način življenja

Zdravljenje s čepki

Kadar je vzrok suhega očesa motnja v nastajanju solz in je vnetje na očesni površini umirjeno, se lahko odločimo za vstavitev prehodnih ali trajnih čepkov v spodnja izvodila
solzevodov. Tako se solze dlje zadržijo na očesni površini in je potrebna redkejša aplikacija vlažilnih kapljic.

Zdravljenje z zdravili

Vnetje je pomemben spremljevalni dejavnik sindroma suhega očesa, odgovorno za rdeče oko. Zdravila predpišemo:

 • Ob izrazitem vnetju očesne površine, zlasti takrat kadar je ogrožena tudi roženica, je priporočljiva terapija s kapljicami s protivnetnim delovanjem. Kapljice predpiše zdravnik in jih je potrebno uporabljati v skladu z njegovimi navodili. Kronična uporaba protivnetnih zdravil se odsvetuje. Protivnetna zdravila ukinjamo postopoma. Po prenehanju uporabe se lahko prehodno poveča rdečina očesa in ojačajo neprijetni simptomi. Ob uporabi protivnetnih zdravil je zelo pomembna redna aplikacija vlažilnih kapljic za oči.
 • Pri napredovali obliki suhega očesa se odločimo za aplikacijo imunosupresivnega zdravila.
 • Kadar je prisotno izrazito vnetje vek, se lahko odločimo za lokalno ali sistemsko zdravljenje z antibiotiki.
 • Pri zelo hudi obliki suhega očesa, kjer prihaja do združevanja solz v trše, dražeče skupke, ki poškodujejo očesno površino, zdravimo z mukolitičnimi kapljicami (npr. acetylcistein). Zelo dobro zdravilo pri napredovali obliki suhega očesa so tudi kapljice avtolognega seruma ipd.

RexonEye

Rexon-Eye je najnovejša metoda zdravljenja suhega očesa, ki je primerna za vse oblike suhega očesa. Deluje po principu kvantumske molekularne resonance, kjer se s pomočjo električnega polja visoke frekvence in nizke moči spodbudi metabolizem in naravno obnavljanje celic. Z aplikacijo Rexon-Eye terapije na področje vek, se po običajno že štirih zaporednih terapijah izboljša stanje solznega filma in zmanjšajo simptomi suhega očesa.