fbpx
KONTAKT
Očesni center Irman / Očesne operacije / Vstavitev znotrajočesne leče

Vstavitev znotrajočesne leče logo

 

Zamenjava naravne leče z umetno je izpopolnjena tehnika operacije, s katero odstranimo sivo mreno in/ali zmanjšamo motečo dioptrijo. V naši ustanovi jo vedno pogosteje uporabljamo zaradi njene varnosti in predvidljivosti. Ta vrsta operacije dioptrije je okvirno primerna za starosti od 45. leta naprej.

 

Siva mrena in/ali refraktivna napaka se lahko odstrani z operacijo zamenjave naravne leče z umetno. Če je naravna leča, ki jo odstranimo, skaljena, to imenujemo operacija sive mrene. Lahko pa odstranimo naravno lečo, ki je še čista. V takem primeru je cilj operacije izključno zmanjšati pacientovo odvisnost od optičnih pripomočkov.

Ko je naravna leča odstranjena, se v oko vstavi umetna znotrajočesna leča. Izbira te leče je odvisna od stanja očesa in vaših želja ter potreb. O izbiri se boste pogovorili z vašim  očesnim kirurgom.

Vrste znotrajočesnih leč

 • MONOFOKALNE

  MONOFOKALNE

  Monofokalne ali enožariščne leče se vstavljajo najpogosteje. Združujejo svetlobne žarke samo v enem gorišču, kar pomeni, da omogočajo najostrejši vid, bodisi samo na daljavo bodisi samo na bližino. Zato je za določeno razdaljo po operaciji za oster vid potrebno nositi očala, večinoma za branje.
 • MULTIFOKALNE

  MULTIFOKALNE

  Multifokalne ali večžariščne leče oz. leče s podaljšanim goriščem, omogočajo združevanje svetlobnih žarkov v več kot enem gorišču, ali pa je to gorišče podaljšano. To pomeni, da je ostrina vida po vstavitvi takih leč porazdeljena na različne razdalje. Zato je lahko pacientova odvisnost od optičnih pripomočkov zmanjšana. Najpogosteje se uporabljajo pri bolnikih s starostno daljnovidnostjo, a niso primerne za vsakega pacienta.
 • TORIČNE

  TORIČNE

  Torične leče so priporočljive pri bolnikih z roženičnim astigmatizmom ali pogovorno ‘cilindrom’. Astigmatizem pomeni, da se svetlobni žarki ne lomijo v pravilno točko, ampak v linijo ali ravnino. Astigmatizem poslabša vidno ostrino tako na daleč kot na blizu. Zato potrebujejo bolniki, ki imajo izrazit roženični astigmatizem, tudi po operaciji s sferno monofokalno lečo še vedno očala, tako za na daleč kot za na blizu. Če imajo vstavljeno torično lečo, za oster vid na daljavo praviloma ne potrebujejo očal, potrebna pa so očala za branje.

   

  Laserska vstavitev leč

  LenSx® je laserski sistem, ki predstavlja najnovejšo femtosekundno tehnologijo, ki omogoča t.i. robotsko lasersko operacijo zamenjave naravne leče z umetno. Laserski sistem LenSx zagotavlja večjo predvidljivost in natančnost, manjši vpliv na očesna tkiva in omogoča vrhunske rezultate. V laserski sistem je integrirana izredno natančna slikovna diagnostika z visoko ločljivostjo – Optična Koherenčna Tomografija (OCT), ki je ključna za načrtovanje in izvedbo laserskega posega.

  fotografija naprave LenSx

  Prednosti sistema LenSx
  Zakaj se odločiti za LenSx

  Kdaj priporočamo vstavitev leče?

  Vstavitev leče je indicirana, če je zaradi sive mrene in/ali refraktivne napake kakovost vida slabša in pomembno vpliva na kakovost življenja.

  To operacijo se lahko uporabi za zdravljenje sive mrene in/ali vseh vrst dioptrije: kratkovidnosti, daljnovidnosti, astigmatizma, kadar poseg z excimer laserjem ni smiseln. Vstavitev multifokalne leče lahko zmanjša odvisnost od očal, tako na daleč kot tudi na blizu. Implantacijo torične leče priporočamo pacientom z roženičnim astigmatizmom (cilindrom).

  Prednosti

  oznaka za naštevanjeOperacija je izjemno varna in neboleča
  oznaka za naštevanjePrimerna za zdravljenje vseh vrst dioptrije, z implantacijo multifokalne leče tudi bližinskih težav
  oznaka za naštevanjeOmogoča izvrstno stabilnost dioptrije po posegu
  oznaka za naštevanjeNi omejitev glede življenjskega sloga

  Izjave strank

  • Tanja P.
   "Pred 17 leti je dr. Irman iz Žalca lasersko operiral mojo hči, ki je imela že kar visoko dioptrijo, skoraj 5. Še danes je na O. Res se splača, kdor zmore ta strošek."

   Vir: Facebook
  • Klavdija F.
   "Najboljša možna izbira Irman...jaz bila pred 20imi leti...občutek po operaciji pa neprecenljiv."

   Vir: Facebook
  • Selmi O.
   "Čestitke!! Vse dobro še naprej..vsem, sam sem bil operiran pri vas dr.Irman, leto in pol nazaj (prk)... Enkratna življenjsa izkušnja.. priporočam naprej.. Lepe pozdrave 🙂"

   Vir: Facebook
  • Marina V.
   "Operirana dve leti nazaj. Zelo zadovoljna, da kvalitete življenja sploh ne omenjam! Osebje strokovno, prijazno in srčno z dr. Ireno Irman Grčar na čelu."

   Vir: Facebook
  • Metka V.
   "Zelo vrhunsko cela ekipa. Meni so rešili svet. 💕"

   Vir: Objava na Facebook-u
  • Sandi P.
   "V torek sem bil pri njih za diobtrijo operiran tudi sam. Štiri dni po posegu normalno vozim in brez težav pišem po fb. Mojstri svojega poklica..."

   Vir: Facebook
  • Marjetka R.
   "Dr. Irman je zakon. Po tem, ko je medicina nad menoj obupala, me je on rešil in me operiral. Danes živim novo življenje z novim vidom. Očala potrebujem le še za TV in vožnjo. Hvala!"

   Vir: Facebook
  • Metka V.
   "Kakšen napredek. Hvala ker se tako trudite poiskati rešitve tudi za nas ki vidimo malo. Brez vas bi bili popolnoma slepi. Vrhunska ekipa in vedno se z veseljem vračam samo k vam. LP"

   Vir: Facebook
  • Brigita K.
   "Zadovoljna, super ekipa. Pohvale vsem skupaj."

   Vir: Facebook
  • Valeria M.
   "Že dvajset let cela smo družina oskrbljeni z lečami, očali in tudi operacijo. Kako pomembno je, da lahko nekomu tako zaupaš svoje zdravje."

   Vir: Facebook
  • Gorazd A.
   "Pred leti sem bil na operaciji pri dr. Irmanu ... vrhunski strokovnjak, ki se pacientu resnično posveti...."

   Vir: Facebook
  • Milan G.
   "Zelo zadovoljen in nimam besed."

   Vir: Objava na Facebook-u
  • Anabella
   "Jaz sem opravila pri dr.Irmanu lasersko operacijo vida. Vse pohvale in veliko zadovoljstvo. 😅 Priporočam !!!"

   Vir: Facebook
  • Tea S.
   "Jaz bi pa želela pohvaliti dr. Grčarja. S sinom sva bila pri njemu na pregledu, ko je bil naš mali star 1,5 meseca in od takrat imamo redne kontrole pri njemu. Gospod Grčar je prijazen in umirjen, vzame si čas, da zadeve razloži, do otroškega pacienta pa nežen. Pohvalila bi tudi zdravstvenega tehnika v sprejemnem prostoru in njegov odnos in razumevanje ob nenadnih izpadih trme dvoletnikov 🙂"

   Vir: Facebook
  • Katarina Š.
   "Oba z možem sva operirana v očesnem centru Irman in sva zeeeloo zadovoljna. Prijazno in strokovno osebje, dr. Irmanova je kot dobra vila takoj ji zaupaš..Priporočam jih povsod."

   Vir: Facebook
  • Mateja Č.
   "Čestitke, zame NAJ NAJ okulistu. Sem že vrsto let njegova pacientka in sem zelo zadovoljna. Tudi operacijo sem uspešno prestala in sem že tri leta brez očal oz. leč. Res, zaupanja vreden doktor...Priporočam ga vsem, ki potrebujete pregled, zdravljenje, operacijo..."

   Vir: Facebook
  • Peter S.
   "Iz lastnih izkušenj povem očesni center ki mu lahko zaupate delajo strokovno in prijazno osebje samo tako naprej."

   Vir: Facebook
  • Barbara B.
   " Smo leta 2021 in moj vid je še vedno odličen. Operacija je bila opravljena pred 22 leti."

   Vir: Objava na Facebook-u
  • Helena R.
   "Zelo zadovoljna z vašim delom, ki se strokoven, kvaliteten in kolektiv prijazen do uporabnikov."

   Vir: Facebook
  • Božana B.
   "Največja naložba, ki sem jo naredila zase. Operirana pred 2 letoma, zelo zadovoljna. Ne razumem, zakaj ljudje hodijo na Hrvaško, če imamo isti poseg lahko narejen doma (Irman) z boljšo kvaliteto in primerljivo ceno."

   Vir: Facebook
  • Aria V.
   "Če se kaj splača, se splača naložba v svoje zdravje. Očesni center Irman, hvaležna, zdaj vidim vse tisto, kar prej nisem."

   Vir: Facebook
  • Slava M.
   "Bravo! Sem bila ena izmed prvih operirank, verjemite še zdaj drži, Prisegam na vaše storitve. Stokovnost, prijaznost skratka vse z veliko začetnico ... pa še boli nič ne ... Vse lepo vam želim."

   Vir: Facebook
  • Jože R.
   "Tudi jaz operiran pred več leti, hvala, še vedno zadovoljen - spregledal za vedno..."

   Vir: Facebook
  • Rajka P.
   "Jaz sem zbrala pogum in se dala operirat in lahko samo pohvalim vse. če imaš dioptrijo - 20 in te porihtajo da si brez očal in brez vsakih problemov mislim da ni kaj dodati. Kdor se bo odločil za ordinacijo Irman se bo pravilno odločil. Vse čestitke celotni ekipi."

   Vir: Facebook
  • Milena C.
   "Bila sem na operaciji sive mrene in vstavili so mi multifokalne leče. Zelo sem zadovoljna in priporočam. Čestitke tudi dr. Grčarju, ki me je operiral!"

   Vir: Facebook
  • Daša Z.
   "Pred skoraj 3 leti sem bila operirana pri njih. Kvaliteta življenja brez očal in leč je res dosti večja. Veliki strokovnjaki in zelo prijazni. Srečno!"

   Vir: Facebook
  • Judita L.
   "Tudi jaz sem že 20 let zadovoljna s storitvami klinike Irman. Najprej z lasersko operacijo, nato pa še z operacijo sive mrene. Popolnoma jim zaupam!"

   Vir: Facebook
  • Vesna Č.
   "Pozdravljeni. Pred skoraj 16-imi leti ste me operirali in mi odpravili dioptrijo. Sedaj sem nazaj na očalah, vendar se vedno lahko opravljam vse brez očal, razen vožnja z avtomobilom. Tudi hčerka je zadovoljna, vedno se posvetite nam in se potrudite max. da bi nam ustregli. Hvala vam, saj ste najboljši daleč naokrog."

   Vir: Facebook
  • Maja Š.D.
   "Pri Irmanovih samo pozitivne izkušnje! Izkušeni, prijazni in zaupanja vredni."

   Vir: Facebook
  • Nermin K.
   "Vse pohvala celotnemu osebju klinike Irman. En mesec po uspešni operaciji počasi okrevam in čedalje bolje vidim. Hvala vam, da ste mi po 15-ih letih nošenja očal končno povrnili vid."

   Vir: Facebook
  • Drago Š.
   "Bil na operaciji septembra 2018, sicer vstavitev očesne predleče, vendar sem z vsem skupaj izredno zadovoljen!"

   Vir: Facebook
  • Sandra T.S.
   "Moj dragi je "spregledal" pri Irmanu pred 9 leti. Do danes vidi kot sokol in res popolna sprememba življenja na bolje. Najboljša investicija v življenju."

   Vir: Facebook
  • Jasna V.
   "Prezadovoljna po operaciji sploh če imaš visoko dioptrijo. Po štirih letih še vedno zelo zadovoljna. Vedno in povsod jih priporočam."

   Vir: Facebook
  • Jasna V.
   "Po dolgih letih nošenja očal in leck sem pred dvemi leti imela operativno poseg zamenjave leč. Sedaj vidim bolj kot v mladosti. Hvaležna vrhunskim strokovnjakom. Zelo prijazno osebje. Hvala ker ste. 🍀"

   Vir: Objava na Facebook-u
  • Božana B.
   "Zelo zadovoljna z njihovimi storitvami,z njihovo pomočjo vidim kot v mladosti.(operatovna zamenjava leč obeh očes)"

   Vir: Objava na Facebook-u
  • Helena B.
   "Jaz sem se ponovno rodila, vidim brez očal po vaši zaslugi dr. Irman...ČESTITKE....celotni vaši ekipi....HVALA.."

   Vir: Facebook
  • Alenka H.
   "Zadovoljna že nekaj let!"

   Vir: Facebook
  • Irena Š.
   "Bila pred 15 leti in še vedno super vidim , vsa pohvala ekipi , priporočam"

   Vir: Objava na Facebook-u
  • Polona J.
   "Pri dr. Irmanu sem "spregledala" pred 12 leti, že takrat opravljeno profesionalno in še danes kot sokol!"

   Vir: Facebook
  • Irena Š.
   "Vse pohvale g. Irmanu, zelo zadovoljna pred 16 leti bila pri njih operirana, zmanjšanje dioptrije"

   Vir: Facebook
  • Branka Č.
   "Dr. Irmanu želim dober pogled in še veliko uspeha. Tudi jaz sem bila pri njemu na operaciji in sem zelo zadovoljna. Super ste!"

   Vir: Facebook
  • Melita G.
   "Pohvale tudi z moje strani. Sicer nisem bila na operaciji, morda še kdaj bom, so mi pa pred časom priporočali, da se naj naročim za kontrolo in tam kupim leče (imam cilindre). Z njihovo pomočjo sem prvič lahko nosila leče z užitkom, bili so izredno prijazni, razumljivi in pripravljeni pomagati! Vzeli so si dovolj časa in se posvetili mojim očem. Tega ne doživis povsod 🙂 kapo dol 🙂"

   Vir: Facebook
  • Anja A.
   "Zeeeelooo zadovoljna z Vašimi storitvami!!! Iz ❤ Hvala!!!"

   Vir: Objava na Facebook-u

  Kako poteka operacija?

  Operacija poteka v lokalni anesteziji (kapljice). Pacient udobno leži na postelji in opazuje lučko v mikroskopu.

  Operacija je popolnoma neboleča in traja le nekaj minut.

  Po posegu se s pacientom pogovorimo o pravilih obnašanja po posegu ter damo natančna navodila o uporabi zdravil, ki jih pacient prejme ob koncu operacije za domov.

  VARNO IN PREDVIDLJIVO logo
  VARNO IN PREDVIDLJIVO

  Po operaciji

  Okrevanje po operaciji je odvisno od reakcije posameznega očesa na operacijo, zahtev poklica in načina življenja. Vid se po posegu počasi izboljšuje.

  V povprečju traja 1–3 tedne, da se lahko vrnemo k opravljanju običajnih življenjskih aktivnosti.

  abstraktna slika

  Maksimiljan slikovito opisuje občutke po operaciji sive mree