fbpx
KONTAKT
Očesni center Irman / Očesne operacije / Keratokonus

Keratokonus logo

 

Keratokonus je degenerativna nevnetna očesna bolezen, za katero je značilno bočenje in tanjšanje roženice v obliki stožca (konusa). Tipično se pojavi v prvih dveh desetletjih življenja in lahko močno vpliva na vidno ostrino.

Pogostost keratokonusa v populaciji je ocenjena na 1 na 500 do 1 na 2000 ljudi. Bolezen se pogosteje pojavlja pri bolnikih z Downovim sindromom, bolnikih nagnjenih k alergijam in atopiji, ter pri določenih rasnih skupinah (npr. Azijci). Zelo pomemben dejavnik tveganja za razvoj in napredovanje bolezni je mencanje oči.

Jasnega vzroka bolezni še ne poznamo. Najverjetneje, v določenih pogojih, trenutno še neznan mehanizem sproži procese v roženici, ki povzročajo razgradnjo molekul odgovornih za biomehansko stabilnost, trdnost in obliko roženice.

Keratokonus shema
Levo: normalna roženica, desno: roženica s keratokonusom

Znaki in simptomi
Odkrivanje
Zdravljenje s kontaktnimi lečami
Presaditev roženice

Zdravljenje z roženičnim cross-linkingom

Gre za minimalno invaziven poseg, kjer z vitaminom B2 (riboflavinom) in UV svetlobo v roženici sprožimo procese, ki povzročajo nastanek novih trdnih povezav med molekulami v oslabljeni roženici.

Tako postane roženica v večini primerov mehansko, verjetno tudi biokemično, bolj odporna. Pogosto se spremenijo tudi specifični parametri roženice, ki opisujejo njeno obliko. Namen takega zdravljenja je upočasniti ali ustaviti napredovanje bolezni in preprečiti potrebo po presaditvi roženice.

Z leti kliničnih izkušenj smo dokazali, da lahko s cross-linkingom oslabljeno roženico tudi dolgoročno učvrstimo in stabiliziramo.

terapevtska naprava PXL

Izjave strank

 • Melita G.
  "Pohvale tudi z moje strani. Sicer nisem bila na operaciji, morda še kdaj bom, so mi pa pred časom priporočali, da se naj naročim za kontrolo in tam kupim leče (imam cilindre). Z njihovo pomočjo sem prvič lahko nosila leče z užitkom, bili so izredno prijazni, razumljivi in pripravljeni pomagati! Vzeli so si dovolj časa in se posvetili mojim očem. Tega ne doživis povsod 🙂 kapo dol 🙂"

  Vir: Facebook
 • Marina V.
  "Operirana dve leti nazaj. Zelo zadovoljna, da kvalitete življenja sploh ne omenjam! Osebje strokovno, prijazno in srčno z dr. Ireno Irman Grčar na čelu."

  Vir: Facebook
 • Peter S.
  "Iz lastnih izkušenj povem očesni center ki mu lahko zaupate delajo strokovno in prijazno osebje samo tako naprej."

  Vir: Facebook
 • Aria V.
  "Če se kaj splača, se splača naložba v svoje zdravje. Očesni center Irman, hvaležna, zdaj vidim vse tisto, kar prej nisem."

  Vir: Facebook
 • Milena C.
  "Bila sem na operaciji sive mrene in vstavili so mi multifokalne leče. Zelo sem zadovoljna in priporočam. Čestitke tudi dr. Grčarju, ki me je operiral!"

  Vir: Facebook
 • Jasna V.
  "Prezadovoljna po operaciji sploh če imaš visoko dioptrijo. Po štirih letih še vedno zelo zadovoljna. Vedno in povsod jih priporočam."

  Vir: Facebook
 • Vesna Č.
  "Pozdravljeni. Pred skoraj 16-imi leti ste me operirali in mi odpravili dioptrijo. Sedaj sem nazaj na očalah, vendar se vedno lahko opravljam vse brez očal, razen vožnja z avtomobilom. Tudi hčerka je zadovoljna, vedno se posvetite nam in se potrudite max. da bi nam ustregli. Hvala vam, saj ste najboljši daleč naokrog."

  Vir: Facebook
 • Irena Š.
  "Bila pred 15 leti in še vedno super vidim , vsa pohvala ekipi , priporočam"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Brigita K.
  "Zadovoljna, super ekipa. Pohvale vsem skupaj."

  Vir: Facebook
 • Sandra T.S.
  "Moj dragi je "spregledal" pri Irmanu pred 9 leti. Do danes vidi kot sokol in res popolna sprememba življenja na bolje. Najboljša investicija v življenju."

  Vir: Facebook
 • Marjetka R.
  "Dr. Irman je zakon. Po tem, ko je medicina nad menoj obupala, me je on rešil in me operiral. Danes živim novo življenje z novim vidom. Očala potrebujem le še za TV in vožnjo. Hvala!"

  Vir: Facebook
 • Božana B.
  "Največja naložba, ki sem jo naredila zase. Operirana pred 2 letoma, zelo zadovoljna. Ne razumem, zakaj ljudje hodijo na Hrvaško, če imamo isti poseg lahko narejen doma (Irman) z boljšo kvaliteto in primerljivo ceno."

  Vir: Facebook
 • Tanja P.
  "Pred 17 leti je dr. Irman iz Žalca lasersko operiral mojo hči, ki je imela že kar visoko dioptrijo, skoraj 5. Še danes je na O. Res se splača, kdor zmore ta strošek."

  Vir: Facebook
 • Metka V.
  "Kakšen napredek. Hvala ker se tako trudite poiskati rešitve tudi za nas ki vidimo malo. Brez vas bi bili popolnoma slepi. Vrhunska ekipa in vedno se z veseljem vračam samo k vam. LP"

  Vir: Facebook
 • Judita L.
  "Tudi jaz sem že 20 let zadovoljna s storitvami klinike Irman. Najprej z lasersko operacijo, nato pa še z operacijo sive mrene. Popolnoma jim zaupam!"

  Vir: Facebook
 • Barbara B.
  " Smo leta 2021 in moj vid je še vedno odličen. Operacija je bila opravljena pred 22 leti."

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Božana B.
  "Zelo zadovoljna z njihovimi storitvami,z njihovo pomočjo vidim kot v mladosti.(operatovna zamenjava leč obeh očes)"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Helena R.
  "Zelo zadovoljna z vašim delom, ki je strokoven, kvaliteten in kolektiv prijazen do uporabnikov."

  Vir: Facebook
 • J. K.
  "Ga. Mateja Groboljšek Žgavc mi je ob asistenci Primoža Ošlaka izvedla blefaroplastiko. Ne samo, da je moj videz precej mlajši, tudi pogled je bolj odprt in jasen. Strokovnost, prijaznost in estetika so se ujele v poezijo. Vedno, kadar grem v ambulanto, se vedno znova prepričam, da sem v najboljših rokah."

  Vir: Email
 • Klavdija F.
  "Najboljša možna izbira Irman...jaz bila pred 20imi leti...občutek po operaciji pa neprecenljiv."

  Vir: Facebook
 • Rajka P.
  "Jaz sem zbrala pogum in se dala operirat in lahko samo pohvalim vse. če imaš dioptrijo - 20 in te porihtajo da si brez očal in brez vsakih problemov mislim da ni kaj dodati. Kdor se bo odločil za ordinacijo Irman se bo pravilno odločil. Vse čestitke celotni ekipi."

  Vir: Facebook
 • Daša Z.
  "Pred skoraj 3 leti sem bila operirana pri njih. Kvaliteta življenja brez očal in leč je res dosti večja. Veliki strokovnjaki in zelo prijazni. Srečno!"

  Vir: Facebook
 • Mateja Č.
  "Čestitke, zame NAJ NAJ okulisti. Sem že vrsto let njegova pacientka in sem zelo zadovoljna. Tudi operacijo sem uspešno prestala in sem že tri leta brez očal oz. leč. Res, zaupanja vreden doktor...Priporočam ga vsem, ki potrebujete pregled, zdravljenje, operacijo..."

  Vir: Facebook
 • Slava M.
  "Bravo! Sem bila ena izmed prvih operirank, verjemite še zdaj drži, Prisegam na vaše storitve. Stokovnost, prijaznost skratka vse z veliko začetnico ... pa še boli nič ne ... Vse lepo vam želim."

  Vir: Facebook
 • Valeria M.
  "Že dvajset let cela smo družina oskrbljeni z lečami, očali in tudi operacijo. Kako pomembno je, da lahko nekomu tako zaupaš svoje zdravje."

  Vir: Facebook
 • Metka V.
  "Zelo vrhunsko cela ekipa. Meni so rešili svet. 💕"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Jasna V.
  "Po dolgih letih nošenja očal in leck sem pred dvemi leti imela operativno poseg zamenjave leč. Sedaj vidim bolj kot v mladosti. Hvaležna vrhunskim strokovnjakom. Zelo prijazno osebje. Hvala ker ste. 🍀"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Polona J.
  "Pri dr. Irmanu sem "spregledala" pred 12 leti, že takrat opravljeno profesionalno in še danes kot sokol!"

  Vir: Facebook
 • Nermin K.
  "Vse pohvala celotnemu osebju klinike Irman. En mesec po uspešni operaciji počasi okrevam in čedalje bolje vidim. Hvala vam, da ste mi po 15-ih letih nošenja očal končno povrnili vid."

  Vir: Facebook
 • Katarina Š.
  "Oba z možem sva operirana v očesnem centru Irman in sva zeeeloo zadovoljna. Prijazno in strokovno osebje, dr. Irmanova je kot dobra vila takoj ji zaupaš..Priporočam jih povsod."

  Vir: Facebook
 • Irena Š.
  "Vse pohvale g. Irmanu, zelo zadovoljna pred 16 leti bila pri njih operirana, zmanjšanje dioptrije"

  Vir: Facebook

Roženični cross-linking +

Iz želje po čim bolj varnem izboljšanju dioptrije bolnikov s keratokonusom so se v kombinaciji s cross-linkingom razvile še druge kirurške metode. Vse metode omogočajo omejeno izboljšanje vidne ostrine in večinoma ne odpravijo dioptrije. Rezultati so v veliki meri nepredvidljivi, pri nekaterih metodah časovno omejeni.

 • Konduktivna keratoplastika s cross-linkingom roženice je metoda, kjer s tanko radiofrekvenčno sondo na obrobnem delu roženice naredimo točkaste brazgotine in tako spremenimo ukrivljenost. Crosslinking dodamo zato, da se ta sprememba ohrani dlje časa. Kljub temu študije navajajo, da so rezultati nepredvidljivi in niso trajni.
 • Topografsko vodena laserska delna regularizacija roženice s crosslinkingom roženice (Atenski protokol) in transepitelialna laserska fototerapevtska keratektomija s cross-linkingom roženice (Kretski protokol) sta kirurška pristopa, kjer za odstranitev epitela in delno preoblikovanje določenih delov roženice uporabimo excimer laser,
  nato pa roženico učvrstimo s cross-linkingom. Metodi sta se razvili iz želje, da bi tudi pacientom s keratokonusom, pri katerih je klasična operacija dioptrije z excimer laserjem kontraindicirana, omogočili vsaj minimalno izboljšanje vidne ostrine. Moramo se zavedati, da z laserjem delujemo že na tako oslabljeno roženico in si lahko varno privoščimo le zelo omejeno ablacijo roženice. Zato dioptrije ne moremo popolnoma odstraniti oziroma narediti roženico normalne, pravilne oblike. S to operacijo zmanjšamo večje nepravilnosti roženice in ustvarimo boljše pogoje za izboljšanje vida z očali ali kontaktnimi lečami.
 • Vstavitev tankih obročkov v roženično tkivo z ali brez cross-linkinga roženice. V roženico se v določeno področje vstavijo tanki obročki določene velikosti in debeline. Tako se spremeni oblika roženice in dioptrija. Cross-linking se lahko doda za učvrstitev oslabljene roženice. Ker pa je taka roženica še vedno nepravilne oblike, je za ostrejši vid običajno, kljub posegu, potrebna uporaba očal ali kontaktnih leč. Rezultati so tudi pri tem kirurške pristopu pogosto nepredvidljivi.

 

abstraktna slika