fbpx
KONTAKT
Očesni center Irman / Zdravniki / Marjan Irman

Marjan Irman

Marjan Irman, dr. med. spec. oftalm., je ustanovitelj Očesnega centra Irman. Je prvi v regiji Slovenija/Hrvaška, ki je izvajal operacijo dioptrije z lasersko metodo (1996).

Ustanovitelj in vodja ustanove je Marjan Irman, dr. med. spec. oftalm., ki je prvi v Sloveniji izvajal operacijo dioptrije z lasersko metodo (1996)

Izobrazba

Kot prespektivni študent medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani je končal študij že leto pred ostalimi kolegi. Po stažu v splošni medicini je opravljal specializacijo na očesnem oddelku v Splošni bolnišnici Celje. Na oddelku je vodil kabinet za predpis kontaktnih leč. Specializacijo je zaključil pri prof. dr. Novaku v Ljubljani.

 

Med prvimi izvede novo tehniko operacije sive mrene

Že kmalu po zaključku specializacije se je vrnil v Splošno bolnišnico Celje in med prvimi v takratni Jugoslaviji uvedel mikro-kirurško tehniko operacije sive mrene s pomočjo ultra-zvoka (phaco). Že v 90-ih pa ga je pričela zanimati tudi nova veja očesne kirurgije, refraktivna kirurgija.

 

Izvede prvo lasersko operacijo dioptrije v Sloveniji

Verjel je v prihodnost laserske korekcije dioptrije in tako že leta 1994 opravil vsa potrebna izobraževanja pri mednarodno uveljavljenih refraktivnih kirurgih (tudi prof.dr. Ioannis G. Pallikaris – prvi na svetu opravil LASIK na človeškem očesu).
Kmalu po odprtju zasebne očesne ambulante v Žalcu, je izvedel prvo lasersko korekcijo dioptrije pri nas (1996). V naslednjih letih je uvedel vse tehnike operacije dioptrije z excimer laserjem kakor tudi s femto sekundnim laserjem.

 

Implantacija intraokularne leče

Že kmalu po prvih operacijah dioptrije je uvidel potrebo po dodatnem pristopu z implantacijo umetne intraokularne leče, podobno kot pri operaciji sive mrene. Leta 2000 je pričel z implantacijami ARTISAN in leta 2010 še z implantacijami Visian fakičnih znotrajočesnih leč. Ves čas je redno operiral bolnike s sivo mreno ter pomagal tisočim slabovidnim pacientom iz celotne Slovenije in okolice.

 

Cenjen član stroke

Marjan Irman, dr.med., spec. oftalm., je aktivni udeleženec slovenskih in mednarodnih oftalmoloških kongresov in kongresov refraktivnih kirurgov. Je predavatelj in instruktor predpisovanja kontaktnih leč in operacij dioptrije. Že od leta 1989 je član razširjenega najvišjega stokovnega organa, strokovnega kolegija za oftalmologijo. Trenutno opravlja tudi funkcijo vodje nadzornega odbora Združenja oftalmologov Slovenije.

 

Je oče treh odraslih hčera in dedek štirim vnukom in trem vnukinjam. Vse to je plod trdega dela, znanja in vizije kakor tudi podpore žene Branke že 38 let.