KONTAKT
Očesni center Irman / Pogoste očesne bolezni / Diabetična retinopatija

Sladkorna bolezen imenujemo stanje, do katerega pride, zaradi povečane koncentracije glukoze v krvi, posledično nastajajo škodljivi produkti, ki nato poškodujejo drobne žilice v telesu, najbolj v očeh in ledvicah. Ko pride do poškodbe drobnih žilic v očesu, se le-te začnejo zapirati, nastajajo nove, ki puščajo in krvavijo, kar imenujemo diabetična retinopatija, ki je vid ogrožujoče stanje.

Diabetes ali sladkorna bolezen lahko prizadane vse segmente očesa, za vid najbolj ogrožujoča pa je poškodba mrežnice in mrežničnih žil.

Poškodovane drobne žilice mrežnice lahko sprva začnejo puščati tekočino ali kri, kar posledično lahko pripelje do brazgotinjenja. V začetnih stadiji, je lahko pacient brez vsakršnih težav, z napredovanjem diabetične retinopatije pa lahko pride do razraščanja novih krvnih žil v mrežnici, tako imenovanih »neovaskularizacij«.

Neovaskularizacije lahko opazujemo na šarenici in mrežnici in predstavljajo poizkus telesa, da bi se poškodovane žilice očesa obnovile. Problem novih žilic, ki nastanejo je, da hitreje zakrvavijo, povzročijo lahko brazgotinjenje mrežnice, kar kasneje vodi do krčenja le-te in vleka, kar posledično lahko povzroči tudi tako imenovani odstop mrežnice in popolno izgubo vida.

Ni pa odstop mrežnice edino vid ogrožujoče stanje, ki je povezano s povišanim krvnim sladkorjem. Kot je bilo omenjeno, se lahko nove žilice začnejo razraščati tudi na šarenici (obarvanem delu očesa), kar posledično lahko pripelje do povišanja očesnega tlaka, tako imenovanega glavkoma oz. zelene mrene. Prav tako, pa povišane vrednosti krvnega sladkorja predstavljajo povišano tveganje za hitrejši razvoj sive mrene, tako pri starejših kot mlajših pacientih s slabo urejeno sladkorno boleznijo.

Dejavniki tveganja za razvoj diabetične retinopatije

 • Dolgotrajna sladkorna bolezen,
 • slaba urejenost krvnega sladkorja,
 • povišan krvni tlak,
 • ledvična bolezen-nefropatija,
 • nosečnost,
 • kajenje,
 • debelost,
 • hiperlipidemija,
 • anemija,
 • operacija katarakte.

Preventiva

Pacienti po navadi vedo za svojo osnovno bolezen. Najpomembnejša je disciplinirana skrb za dieto in vsakodnevno gibanje, izogibamo se stresom, če je to dandanes le mogoče. Pomembna je dobra urejenost krvnega sladkorja, prav tako pa tudi krvnega tlaka. Poleg sladkorne diete, se sladkor še dodatno znižuje tudi z internističnim zdravljenjem, t.j. tabletami in inzulinom. Ko se začnejo zapleti na različnih organih (srce, ledvica, periferno živčevje, oči…), je kakršnokoli zdravljenje le gašenje požara. Zelo pomembni pa so tudi redni letni kontrolni pregledi oči, ki bi jih bilo potrebno izvajati vsaj 1x letno.

Prvi pregled oči, s pregledom očesnega ozadja, se opravi ob postavljeni diagnozi novoodkrite sladkorne bolezni tipa 2 v roku 2 mesecev po postavljeni diagnozi. Vsakega otroka s sladkorno boleznijo tipa 1 prvič pregledamo v starosti 10 let ali 2-5 let po postavljeni diagnozi. Pregledamo tudi vsako bolnico s SB, ki načrtuje nosečnost, ter vsako nosečnico s SB, ki nima retinopatije.

Na podlagi očesnih znakov diabetično retinopatijo (DR) razdelimo na več stopenj: lahka, zmerna težka in zalo težka neproliferativna diabetična retinopatija ter zgodnja, z visokim tveganjem in napredovala proliferativna diabetična retinopatija. Nadaljni kontrolni pregledi in spremljanje, so potem odvisni od stopnje diabetične retinopatije, ki jo določimo.

Simptomi

V zgodnji fazi bolezni, so lahko pacienti popolnoma asimptomatski, vidna ostrina se ne poslabša, dokler ne pride do napredovanja bolezni.

Simptomi, ki jih pacienti z napredovalo obliko opisujejo so: nenadna sprememba kakovosti vidne ostrine, plavajoče motnjave v vidnem polju, dvojni vid, bolečine v očesu.

Diagnostika

Pomembni so predvsem redni letni kontrolni pregledi, saj lahko bolezen sprva poteka brez simptomov, zaradi česar lahko bolezen spregledamo.

Glavne preiskave, ki se jih poslužujemo so optična koherentna tomografija, tako imenovani OCT, OCT angiografija ter fluoresceinska angiografija, s pomočjo katerih si prikažemo stanje mrežnice, kar nam pomaga pri nadaljnjih odločitvah glede možnega zdravljenja. Omenjene preiskave izvajamo s pomočjo posebnih kamer, s katerimi posnamemo slike, ki jih nato pregledamo in na ta način ugotovimo ali je že prišlo do poškodbe mrežnice in do razraščanja tako imenovanih novih žilic.

Zdravljenje

Če se odkrije napredovala bolezen, se zaplete preprečuje z lasersko terapijo mrežnice, v zadnjem času pa se za zapiranje žilic, ki puščajo v rumeni pegi, uporabljajo tudi biološka zdravila, ki se jih vbrizga v oko.

Lasersko terapijo izvajamo s posebno lasersko svetlobo, s katero vplivamo na mrežnico in mrežnično žilje. Kjer laserski žarek lokalno vpliva na mrežnico, nastane manjša opeklina – laserski pečat, ki se kasneje zabrazgotini in na ta način zavremo napredovanje bolezni.

Biološka zdravila tako imenovana anti-VEGF zdravila, so zdravila s pomočjo katerih zavremo puščanje žil ter tvorbo novih krvnih žilic. Zdravljenje z injekcijami zahteva več zaporednih aplikacij, sprva ponavadi vsak mesec, nato pa se pogostost le-teh prilagodi glede na stadij bolezni. Ne glede na zdravljenje, pri nekaterih pacientih bolezen vseeno napreduje in se vidna ostrina kljub zdravljenju poslabšuje, lahko pa z zdravljenjem ohranjamo vidno ostrino, v nekaterih primerih pa se vidna ostrina celo izboljša.

Izjave strank

 • Drago Š.
  "Bil na operaciji septembra 2018, sicer vstavitev očesne predleče, vendar sem z vsem skupaj izredno zadovoljen!"

  Vir: Facebook
 • Branka Č.
  "Dr. Irmanu želim dober pogled in še veliko uspeha. Tudi jaz sem bila pri njemu na operaciji in sem zelo zadovoljna. Super ste!"

  Vir: Facebook
 • Peter S.
  "Iz lastnih izkušenj povem očesni center ki mu lahko zaupate delajo strokovno in prijazno osebje samo tako naprej."

  Vir: Facebook
 • Milena C.
  "Bila sem na operaciji sive mrene in vstavili so mi multifokalne leče. Zelo sem zadovoljna in priporočam. Čestitke tudi dr. Grčarju, ki me je operiral!"

  Vir: Facebook
 • Metka V.
  "Kakšen napredek. Hvala ker se tako trudite poiskati rešitve tudi za nas ki vidimo malo. Brez vas bi bili popolnoma slepi. Vrhunska ekipa in vedno se z veseljem vračam samo k vam. LP"

  Vir: Facebook
 • Božana B.
  "Največja naložba, ki sem jo naredila zase. Operirana pred 2 letoma, zelo zadovoljna. Ne razumem, zakaj ljudje hodijo na Hrvaško, če imamo isti poseg lahko narejen doma (Irman) z boljšo kvaliteto in primerljivo ceno."

  Vir: Facebook
 • Vesna Č.
  "Pozdravljeni. Pred skoraj 16-imi leti ste me operirali in mi odpravili dioptrijo. Sedaj sem nazaj na očalah, vendar se vedno lahko opravljam vse brez očal, razen vožnja z avtomobilom. Tudi hčerka je zadovoljna, vedno se posvetite nam in se potrudite max. da bi nam ustregli. Hvala vam, saj ste najboljši daleč naokrog."

  Vir: Facebook
 • Helena R.
  "Zelo zadovoljna z vašim delom, ki se strokoven, kvaliteten in kolektiv prijazen do uporabnikov."

  Vir: Facebook
 • Judita L.
  "Tudi jaz sem že 20 let zadovoljna s storitvami klinike Irman. Najprej z lasersko operacijo, nato pa še z operacijo sive mrene. Popolnoma jim zaupam!"

  Vir: Facebook
 • Tea S.
  "Jaz bi pa želela pohvaliti dr. Grčarja. S sinom sva bila pri njemu na pregledu, ko je bil naš mali star 1,5 meseca in od takrat imamo redne kontrole pri njemu. Gospod Grčar je prijazen in umirjen, vzame si čas, da zadeve razloži, do otroškega pacienta pa nežen. Pohvalila bi tudi zdravstvenega tehnika v sprejemnem prostoru in njegov odnos in razumevanje ob nenadnih izpadih trme dvoletnikov 🙂"

  Vir: Facebook
 • Gorazd A.
  "Pred leti sem bil na operaciji pri dr. Irmanu ... vrhunski strokovnjak, ki se pacientu resnično posveti...."

  Vir: Facebook
 • Božana B.
  "Zelo zadovoljna z njihovimi storitvami,z njihovo pomočjo vidim kot v mladosti.(operatovna zamenjava leč obeh očes)"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Klavdija F.
  "Najboljša možna izbira Irman...jaz bila pred 20imi leti...občutek po operaciji pa neprecenljiv."

  Vir: Facebook
 • Mateja Č.
  "Čestitke, zame NAJ NAJ okulistu. Sem že vrsto let njegova pacientka in sem zelo zadovoljna. Tudi operacijo sem uspešno prestala in sem že tri leta brez očal oz. leč. Res, zaupanja vreden doktor...Priporočam ga vsem, ki potrebujete pregled, zdravljenje, operacijo..."

  Vir: Facebook
 • Alenka H.
  "Zadovoljna že nekaj let!"

  Vir: Facebook
 • Slava M.
  "Bravo! Sem bila ena izmed prvih operirank, verjemite še zdaj drži, Prisegam na vaše storitve. Stokovnost, prijaznost skratka vse z veliko začetnico ... pa še boli nič ne ... Vse lepo vam želim."

  Vir: Facebook
 • Daša Z.
  "Pred skoraj 3 leti sem bila operirana pri njih. Kvaliteta življenja brez očal in leč je res dosti večja. Veliki strokovnjaki in zelo prijazni. Srečno!"

  Vir: Facebook
 • Brigita K.
  "Zadovoljna, super ekipa. Pohvale vsem skupaj."

  Vir: Facebook
 • Metka V.
  "Zelo vrhunsko cela ekipa. Meni so rešili svet. 💕"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Marjetka R.
  "Dr. Irman je zakon. Po tem, ko je medicina nad menoj obupala, me je on rešil in me operiral. Danes živim novo življenje z novim vidom. Očala potrebujem le še za TV in vožnjo. Hvala!"

  Vir: Facebook
 • Polona J.
  "Pri dr. Irmanu sem "spregledala" pred 12 leti, že takrat opravljeno profesionalno in še danes kot sokol!"

  Vir: Facebook
 • Jasna V.
  "Po dolgih letih nošenja očal in leck sem pred dvemi leti imela operativno poseg zamenjave leč. Sedaj vidim bolj kot v mladosti. Hvaležna vrhunskim strokovnjakom. Zelo prijazno osebje. Hvala ker ste. 🍀"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Maja Š.D.
  "Pri Irmanovih samo pozitivne izkušnje! Izkušeni, prijazni in zaupanja vredni."

  Vir: Facebook
 • Sandra T.S.
  "Moj dragi je "spregledal" pri Irmanu pred 9 leti. Do danes vidi kot sokol in res popolna sprememba življenja na bolje. Najboljša investicija v življenju."

  Vir: Facebook
 • Helena B.
  "Jaz sem se ponovno rodila, vidim brez očal po vaši zaslugi dr. Irman...ČESTITKE....celotni vaši ekipi....HVALA.."

  Vir: Facebook
 • Barbara B.
  " Smo leta 2021 in moj vid je še vedno odličen. Operacija je bila opravljena pred 22 leti."

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Melita G.
  "Pohvale tudi z moje strani. Sicer nisem bila na operaciji, morda še kdaj bom, so mi pa pred časom priporočali, da se naj naročim za kontrolo in tam kupim leče (imam cilindre). Z njihovo pomočjo sem prvič lahko nosila leče z užitkom, bili so izredno prijazni, razumljivi in pripravljeni pomagati! Vzeli so si dovolj časa in se posvetili mojim očem. Tega ne doživis povsod 🙂 kapo dol 🙂"

  Vir: Facebook
 • Tanja P.
  "Pred 17 leti je dr. Irman iz Žalca lasersko operiral mojo hči, ki je imela že kar visoko dioptrijo, skoraj 5. Še danes je na O. Res se splača, kdor zmore ta strošek."

  Vir: Facebook
 • Rajka P.
  "Jaz sem zbrala pogum in se dala operirat in lahko samo pohvalim vse. če imaš dioptrijo - 20 in te porihtajo da si brez očal in brez vsakih problemov mislim da ni kaj dodati. Kdor se bo odločil za ordinacijo Irman se bo pravilno odločil. Vse čestitke celotni ekipi."

  Vir: Facebook
 • Aria V.
  "Če se kaj splača, se splača naložba v svoje zdravje. Očesni center Irman, hvaležna, zdaj vidim vse tisto, kar prej nisem."

  Vir: Facebook
 • Katarina Š.
  "Oba z možem sva operirana v očesnem centru Irman in sva zeeeloo zadovoljna. Prijazno in strokovno osebje, dr. Irmanova je kot dobra vila takoj ji zaupaš..Priporočam jih povsod."

  Vir: Facebook
 • Irena Š.
  "Vse pohvale g. Irmanu, zelo zadovoljna pred 16 leti bila pri njih operirana, zmanjšanje dioptrije"

  Vir: Facebook
 • Anja A.
  "Zeeeelooo zadovoljna z Vašimi storitvami!!! Iz ❤ Hvala!!!"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Jože R.
  "Tudi jaz operiran pred več leti, hvala, še vedno zadovoljen - spregledal za vedno..."

  Vir: Facebook
 • Irena Š.
  "Bila pred 15 leti in še vedno super vidim , vsa pohvala ekipi , priporočam"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Nermin K.
  "Vse pohvala celotnemu osebju klinike Irman. En mesec po uspešni operaciji počasi okrevam in čedalje bolje vidim. Hvala vam, da ste mi po 15-ih letih nošenja očal končno povrnili vid."

  Vir: Facebook
 • Selmi O.
  "Čestitke!! Vse dobro še naprej..vsem, sam sem bil operiran pri vas dr.Irman, leto in pol nazaj (prk)... Enkratna življenjsa izkušnja.. priporočam naprej.. Lepe pozdrave 🙂"

  Vir: Facebook
 • Sandi P.
  "V torek sem bil pri njih za diobtrijo operiran tudi sam. Štiri dni po posegu normalno vozim in brez težav pišem po fb. Mojstri svojega poklica..."

  Vir: Facebook
 • Marina V.
  "Operirana dve leti nazaj. Zelo zadovoljna, da kvalitete življenja sploh ne omenjam! Osebje strokovno, prijazno in srčno z dr. Ireno Irman Grčar na čelu."

  Vir: Facebook
 • Jasna V.
  "Prezadovoljna po operaciji sploh če imaš visoko dioptrijo. Po štirih letih še vedno zelo zadovoljna. Vedno in povsod jih priporočam."

  Vir: Facebook
 • Milan G.
  "Zelo zadovoljen in nimam besed."

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Valeria M.
  "Že dvajset let cela smo družina oskrbljeni z lečami, očali in tudi operacijo. Kako pomembno je, da lahko nekomu tako zaupaš svoje zdravje."

  Vir: Facebook
 • Anabella
  "Jaz sem opravila pri dr.Irmanu lasersko operacijo vida. Vse pohvale in veliko zadovoljstvo. 😅 Priporočam !!!"

  Vir: Facebook