KONTAKT
Očesni center Irman / Pogoste očesne bolezni / Siva mrena – katarakta

Siva mrena (oz. katarkta) je zelo pogosta degenerativna sprememba naravne leče, ki se pogosteje pojavlja po 65 letu, neredko pa prizadane tudi mlajše paciente. Katarakta (grško: slap) pomeni sklalitev naravne leče, vzroki so lahko zelo različni (poškodba, zdravila, očesna vnetja, presnovne bolezni…), najpogosteje pa gre za normalen proces staranja.

Pacient, ki ima sivo mreno ali katarakto opazi počasno, postopno, neboleče slabšanje vidne ostrine, ponoči se blešči. Siva mrena povzroči oteženo gledanje televizije, nočno vožnjo, branje pri slabših pogojih, itd. Pri napredovalih oblikah katarakte se celo s prostim očesom opazi, da zenica namesto črna postane belkasta.

Ko so zaradi slabšega vida, kateremu je vzrok siva mrena, prizadete pacientove vsakodnevne funkcije, se začne načrtovati operacija, s katero se odtrani siva mrena oz. katarakta Določi se dioptrijo umetne intraokularne leče, ki jo namesto naravne, skaljene, vstavimo v oko.

Operacija sive mrene oz. katarakte je ena izmed najpogosteje izvajanih operacij nasploh.

Poseg odstranitve sive mrene (katarakte) je neboleč, ambulantni, v lokalni anasteziji. V naši ustanovi uporabljamo napreden Alconov aparat Centurion, ki omogoča operacijo odstranitve sive mrene brez nihanja tlaka v očesu in zelo učinkovito ultrazvočno odstranitev tudi najtrših naravnih leč. Če so pogoji na očeh primerni, se lahko siva mrena (katarakta) operira na obeh očeh hkrati.

Skaljena naravna leča (siva mrena oz. katarakta) se lahko odstrani s pomočjo LenSx sistema. Gre za napredno femtosekundno tehnologijo, ki omogoča t.i. robotsko lasersko operacijo na očeh. V laserski sistem je integriran izredno natančna slikovna diagnostika z visoko ločljivostjo – Optična Koherenčna Tomografija (OCT). Te slike so osnova za načrtovanje in izvedbo laserkega posega. Tovrstna laserska operacija sive mrene zagotavlja večjo predvidljivost in natančnost, manjšo poškodbo za očesna tkiva in omogoča vrhunske rezultate, ker med operacijo sive mrene porabimo manj ultrazvočne energije, prav tako je za odstranitev katarakte potrebno manj manipulacij s kirurškimi inštrumenti.

Po operaciji, s katero se odstrani siva mrena / katarakta imajo pacienti pogosto nižjo dioptrijo in so manj odvisni od očal, kar zlasti velja za implantacijo t.i. premium leč (multifokalne in/ali torične intraokularne leče). Zato pravimo, da je operacije sive mrene (katarakte) priložnost znova videti tako kot v mladosti, tako na blizu kot na daleč.

Ko je siva mrena (katarakta) odstranjena, je po navadi potrebna 2 tedna terapija s kapljicami in nekajtedensko izogibanje dejavnostim, ki lahko vodijo v večje napore oz. v poškodbe očesa.

Operacija sive mrene oz. katarakte je ena izmed najpogosteje izvajanih operacij nasploh in je priložnost znova videti tako kot v mladosti, tako na blizu kot na daleč

Izjave strank

 • Gorazd A.
  "Pred leti sem bil na operaciji pri dr. Irmanu ... vrhunski strokovnjak, ki se pacientu resni;no posveti...."

  Vir: Facebook
 • Rajka P.
  "Jaz sem zbrala pogum in se dala operirat in lahko samo pohvalim vse. če imaš dioptrijo - 20 in te porihtajo da si brez očal in brez vsakih problemov mislim da ni kaj dodati. Kdor se bo odločil za ordinacijo Irman se bo pravilno odločil. Vse čestitke celotni ekipi."

  Vir: Facebook
 • Metka V.
  "Zelo vrhunsko cela ekipa. Meni so rešili svet. 💕"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Tanja P.
  "Pred 17 leti je dr. Irman iz Žalca lasersko operiral mojo hči, ki je imela že kar visoko dioptrijo, skoraj 5. Še danes je na O. Res se splača, kdor zmore ta strošek."

  Vir: Facebook
 • Mateja Č.
  "Čestitke, zame NAJ NAJ okulistu. Sem že vrsto let njegova pacientka in sem zelo zadovoljna. Tudi operacijo sem uspešno prestala in sem že tri leta brez očal oz. leč. Res, zaupanja vreden doktor...Priporočam ga vsem, ki potrebujete pregled, zdravljenje, operacijo..."

  Vir: Facebook
 • Maja Š.D.
  "Pri Irmanovih samo pozitivne izkušnje! Izkušeni, prijazni in zaupanja vredni."

  Vir: Facebook
 • Milan G.
  "Zelo zadovoljen in nimam besed."

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Milena C.
  "Bila sem na operaciji sive mrene in vstavili so mi multifokalne leče. Zelo sem zadovoljna in priporočam. Čestitke tudi dr. Grčarju, ki me je operiral!"

  Vir: Facebook
 • Melita G.
  "Pohvale tudi z moje strani. Sicer nisem bila na operaciji, morda še kdaj bom, so mi pa pred časom priporočali, da se naj naročim za kontrolo in tam kupim leče (imam cilindre). Z njihovo pomočjo sem prvič lahko nosila leče z užitkom, bili so izredno prijazni, razumljivi in pripravljeni pomagati! Vzeli so si dovolj časa in se posvetili mojim očem. Tega ne doživis povsod 🙂 kapo dol 🙂"

  Vir: Facebook
 • Slava M.
  "Bravo! Sem bila ena izmed prvih operirank, verjemite še zdaj drži, Prisegam na vaše storitve. Stokovnost, prijaznost skratka vse z veliko začetnico ... pa še boli nič ne ... Vse lepo vam želim."

  Vir: Facebook
 • Irena Š.
  "Bila pred 15 leti in še vedno super vidim , vsa pohvala ekipi , priporočam"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Tea S.
  "Jaz bi pa želela pohvaliti dr. Grčarja. S sinom sva bila pri njemu na pregledu, ko je bil naš mali star 1,5 meseca in od takrat imamo redne kontrole pri njemu. Gospod Grčar je prijazen in umirjen, vzame si čas, da zadeve razloži, do otroškega pacienta pa nežen. Pohvalila bi tudi zdravstvenega tehnika v sprejemnem prostoru in njegov odnos in razumevanje ob nenadnih izpadih trme dvoletnikov 🙂"

  Vir: Facebook
 • Barbara B.
  " Smo leta 2021 in moj vid je še vedno odličen. Operacija je bila opravljena pred 22 leti."

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Sandi P.
  "V torek sem bil pri njih za diobtrijo operiran tudi sam. Štiri dni po posegu normalno vozim in brez težav pišem po fb. Mojstri svojega poklica..."

  Vir: Facebook
 • Selmi O.
  "Čestitke!! Vse dobro še naprej..vsem, sam sem bil operiran pri vas dr.Irman, leto in pol nazaj (prk)... Enkratna življenjsa izkušnja.. priporočam naprej.. Lepe pozdrave 🙂"

  Vir: Facebook
 • Anabella
  "Jaz sem opravila pri dr.Irmanu lasersko operacijo vida. Vse pohvale in veliko zadovoljstvo. 😅 Priporočam !!!"

  Vir: Facebook
 • Marjetka R.
  "Dr. Irman je zakon. Po tem, ko je medicina nad menoj obupala, me je on rešil in me operiral. Danes živim novo življenje z novim vidom. Očala potrebujem le še za TV in vožnjo. Hvala!"

  Vir: Facebook
 • Božana B.
  "Zelo zadovoljna z njihovimi storitvami,z njihovo pomočjo vidim kot v mladosti.(operatovna zamenjava leč obeh očes)"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Anja A.
  "Zeeeelooo zadovoljna z Vašimi storitvami!!! Iz ❤ Hvala!!!"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Vesna Č.
  "Pozdravljeni. Pred skoraj 16-imi leti ste me operirali in mi odpravili dioptrijo. Sedaj sem nazaj na očalah, vendar se vedno lahko opravljam vse brez očal, razen vožnja z avtomobilom. Tudi hčerka je zadovoljna, vedno se posvetite nam in se potrudite max. da bi nam ustregli. Hvala vam, saj ste najboljši daleč naokrog."

  Vir: Facebook
 • Polona J.
  "Pri dr. Irmanu sem "spregledala" pred 12 leti, že takrat opravljeno profesionalno in še danes kot sokol!"

  Vir: Facebook
 • Branka Č.
  "Dr. Irmanu želim dober pogled in še veliko uspeha. Tudi jaz sem bila pri njemu na operaciji in sem zelo zadovoljna. Super ste!"

  Vir: Facebook
 • Jasna V.
  "Po dolgih letih nošenja očal in leck sem pred dvemi leti imela operativno poseg zamenjave leč. Sedaj vidim bolj kot v mladosti. Hvaležna vrhunskim strokovnjakom. Zelo prijazno osebje. Hvala ker ste. 🍀"

  Vir: Objava na Facebook-u
 • Sandra T.S.
  "Moj dragi je "spregledal" pri Irmanu pred 9 leti. Do danes vidi kot sokol in res popolna sprememba življenja na bolje. Najboljša investicija v življenju."

  Vir: Facebook
 • Nermin K.
  "Vse pohvala celotnemu osebju klinike Irman. En mesec po uspešni operaciji počasi okrevam in čedalje bolje vidim. Hvala vam, da ste mi po 15-ih letih nošenja očal končno povrnili vid."

  Vir: Facebook
 • Helena B.
  "Jaz sem se ponovno rodila, vidim brez očal po vaši zaslugi dr. Irman...ČESTITKE....celotni vaši ekipi....HVALA.."

  Vir: Facebook